Obama onklopbaar onder Arabische Amerikanen

Barack Obama stevent af op een ongeëvenaard kiessucces onder de 3,5 miljoen Arabische Amerikanen. Hij ligt nu 41 procentpunten voor op John McCain, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête van het Arab American Institute (AAI). In september bedroeg het verschil nog maar 20 procentpunten.
Wanneer ze alleen de keuze kregen tussen Obama en McCain, gaf 64 procent van de vijfhonderd Arabische respondenten nu aan voor Obama te zullen stemmen. McCain kreeg maar 23 procent van de steekproef achter zich. Obama wint ook overtuigend als twee verdere kandidaten in het spel gebracht worden die bij dit publiek kunnen scoren: een prominente Libanese Amerikaan en de progressieve kandidaat Ralph Nader.

“Dit is de grootste voorsprong die een presidentskandidaat ooit heeft opgebouwd onder Arabische Amerikanen”, zegt James Zogby, de voorzitter van het AAI. Onder de jonge en islamitische kiezers in de Arabische minderheid haalt Obama maar liefst 80 procent. Ook van de katholieke en orthodox christelijke Arabieren in de VS zegt een meerderheid dat ze op Obama zullen stemmen.

Minderheden voor Obama



Samen met andere, belangrijkere bevolkingsgroepen als zwarten, Latino’s en Aziatische Amerikanen lijken de Arabische Amerikanen Obama op 4 november naar een overwinning te stuwen. Bij het gehele kiespubliek ligt Obama volgens de laatste peilingen ongeveer zeven procentpunten voor op McCain.

Veruit de meeste Amerikanen die zich achter McCain scharen, zijn blank en katholiek of protestant. Van de Afrikaanse Amerikanen zal volgens de peilingen van het Pew Centre for the People and the Press meer dan 90 procent voor Obama stemmen. De Democratische kandidaat kan ook rekenen op minstens twee derde en volgens sommige schattingen zelfs 70 procent van de kiezers die uit Latijns-Amerika afkomstig zijn. Volgens een peiling die eerder deze maand werd uitgevoerd door de National Asian American Survey, heeft Obama ook twee keer meer Aziatische kiezers achter zich dan McCain. Gallup maakte vorige week dan weer een enquête bekend die Obama driekwart van de Joodse stemmen in de VS geeft.

Belangrijke stem in strijdstaten



De Arabische Amerikanen vormen een bescheiden minderheid, maar ze gaan massaal stemmen en leven ook overwegend in strijdstaten, waar elke stem belangrijk kan zijn. In Virginia, Ohio, Florida en Pennsylvania maken de Arabische Amerikanen tussen 1,5 en 2 procent van het kiespubliek uit. In Michigan, een staat die McCain inmiddels heeft opgegeven, halen ze zelfs vijf procent.

Historisch gezien stemden de Arabische Amerikanen altijd wat meer voor Democratische dan voor Republikeinse kandidaten. Maar in 2000 gaf 44 procent van hen hun stem aan George W. Bush en maar 38 procent aan Al Gore. Ralph Nader ging met maar liefst 13 procent van de Arabische stemmen lopen. Vier jaar later deden de oorlog tegen de terreur en vooral de invasie in Irak 63 procent van de Arabische kiezers voor de Democratische kandidaat John Kerry kiezen. Voor Bush bleef 28 procent over; Nader kreeg 8 procent.

Obama doet zijn best om zoveel mogelijk Arabische Amerikanen over de streep te trekken. In Michigan en Ohio zet hij daarvoor zelfs Arabische medewerkers in. Maar die inspanningen lopen niet van een leien dakje. In juni moest het campagneteam van Obama zich verontschuldigen omdat het bij een meeting in Detroit twee vrouwen met een hoofddoek had weggehouden uit de buurt van de presidentskandidaat. De medewerkers waren bang dat Obama samen met de vrouwen zou worden gefotografeerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.