Obama steekt milieuagentschap hart onder de riem

De Amerikaanse president Obama heeft een bezoek gebracht aan het milieuagentschap EPA. Hij wil de medewerkers een hart onder de riem steken, na een jaar van onophoudelijke kritiek en Republikeinse aanvallen.

Het Environmental Protection Agency (EPA) was in het voorbije jaar een favoriet mikpunt van de Repubiikeinen. Het agentschap is een ideale prooi, omdat het symbool staat voor de inmenging van de overheid en regelneverij. Het krijgt de kritiek te strikte milieuregels op te leggen en zo de economische malaise in de VS nog erger te maken.

Afschaffen

Door de Republikeinse voorverkiezingen haalt die kritiek vrijwel dagelijks de media. Verschillende kandidaten willen het agentschap afschaffen of de bevoegdheden stevig beknotten. De Republikeinse meerderheid in het parlement probeert intussen om EPA-beslissingen over vervuiling van water en lucht terug te draaien, met name regels die van toepassing zijn op de mijnindustrie en steenkoolcentrales.

Obama zei tijdens zijn bezoek in een korte toespraak trots te zijn op het personeel van het agentschap. Hij verwees onder meer naar maatregelen om de efficiëntie van personenwagens en vrachtwagens te verbeteren en de uitstoot van elektriciteitscentrales aan banden te leggen.

Banen of milieu

De president benadrukte ook dat er geen contradictie is tussen het creëren van banen en het milieu. “We hoeven geen keuze te maken tussen schone lucht en schoon water aan de ene kant, en een stevig groeiende economie aan de andere kant”, zei hij. “Ik ben van mening dat dat een valse discussie is.”

“De reden waarom ik hier ben is eenvoudig”, zei hij. “Ik wil gewoon “dank u” zeggen. Jullie hebben een president die dankbaar is en die jullie door dik en dun zal steunen in het streven naar een schonere wereld voor ons allemaal.”

Obama zweeg wijselijk over de keren dat hij zelf het agentschap in de wielen reed. Zo hield hij enkele maanden geleden een voorstel van het agentschap tegen om strengere limieten op smog in te stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.