Occidental Petroleum gaat investeren in biotrade

De Ecuadoraanse dochtermaatschappij van het Amerikaanse Occidental Petroleum gaat projecten rond ‘biotrade’ steunen op de plaatsen waar de oliemaatschappij actief is. Het gaat om projecten rond de handel in duurzaam geproduceerde goederen en diensten waardoor de plaatselijke bevolking iets kan verdienen aan de natuurlijke rijkdom van Ecuador zonder het milieu geweld aan te doen. De verrassende samenwerking - oliemaatschappijen worden in Ecuador geassocieerd met vervuiling van het Amazonewoud en de miskenning van de rechten van indianengroepen - werd bekend gemaakt op de top van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) in Sao Paulo.
Occidental Petroleum haalt in Ecuador olie boven in een gebied van 200.000 hectaren waar 28 inheemse gemeenschappen leven. Die zouden beter moeten worden van de initiatieven die het bedrijf gaat steunen. De samenwerking verloopt via CORPEI, een Ecuadoraanse export- en investeringsmaatschappij die projecten tot stand helpt komen die op een duurzame manier gebruik maken van de natuurlijke rijkdom van Ecuador. CORPEI werkt al sterk samen met het bedrijfsleven.

Volgens Ricardo Estrada, de voorzitter van CORPEI, is het bemoedigend dat oliemaatschappijen zich ervan bewust worden dat ze meer moeten bijdragen tot de ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschappen dan enkel via de exploitatie van de oliebronnen, en dat ze erin slagen de bevolking ervan te overtuigen om dat aanbod niet meteen van de hand te wijzen.

Coprei heeft de voorbije vijf jaar onder meer projecten rond ecotoerisme, biologische land- en bosbouw, het gebruik van bamboe als duurzaam bouwmateriaal en de productie van grondstoffen voor de cosmetica- en de geneesmiddelenindustrie van de grond helpen komen. Het gaat om kleinschalige initiatieven, maar ze bieden wel een alternatief in een land dat voornamelijk olie en andere grondstoffen uitvoert en daarbij vaak het milieu en de bewoners van exploitatiegebieden geweld aandoet.

Unctad lanceerde in 1996 een ‘Sustainable Biotrade Initiative’ om de groei en de verspreiding van dergelijke innovatieve projecten te stimuleren. Langzaam beginnen ook grote bedrijven interesse te tonen. De Braziliaanse geneesmiddelen- en parfumtransnationals Boticario en Natura kopen bijvoorbeeld een deel van hun ingrediënten bij kleinschalige producenten in het Amazonewoud die zweren bij duurzame teelt- en oogstmethoden. Samen met de Gemeenschap van de Andes (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela) heeft Unctad ook een samenwerkingsprogramma opgezet om duurzame handel te bevorderen in de Amazoneregio. Dat is de regio met de grootste soortenrijkdom op aarde.

Volgens de Unctad zijn de marktkansen voor de biotrade-producten enorm. De handel in geneeskrachtige planten, relatief onbekende fruitsoorten uit het wild en natuurlijke ingrediënten voor de cosmetica-industrie was volgens de Unctad in 2000 18,5 miljard dollar waard. Het grootste deel daarvan wordt nu niet duurzaam geproduceerd of geoogst, maar de vraag naar bioproducten en ecologisch verantwoorde vakanties groeit.

Toch zijn de meeste biotrade-initiatieven nog onbeduidend in vergelijking met grootschalige activiteiten in dezelfde regio’s. Grootschalige veehouderij en de teelt van soja vreten het Amazonewoud bijvoorbeeld nog altijd snel aan. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.