“Oegandese regering verantwoordelijk voor folteringen in Kololo”

De Oegandese regering is verantwoordelijk voor de talrijke illegale aanhoudingen, folteringen en andere mishandelingen in Kololo, een rijke voorstad van hoofdstad Kampala. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een uitvoerig rapport.
Human Rights Watch vond 106 gevallen van illegale arrestatie van augustus vorig jaar tot februari dit jaar. “In meer dan 25 gevallen werden de arrestanten ook gefolterd of aan andere mishandeling onderworpen.” Volgens het rapport zijn de voorbije twee jaar drie gedetineerden gestorven als gevolg van de mishandelingen en werd een andere arrestant na zijn vrijlating thuis doodgeschoten.
HRW wijst de Gezamelijke Anti-Terrorism Task Force (JATT), een veiligheidsagentschap van de regering, met de vinger. De JATT bestaat uit mensen van militaire, politie- en inlichtingendiensten en werkt onder het CMI, het commando van de militaire inlichtingendienst. Het hoofdkwartier bevindt zich in Kololo. Het staat niet geregistreerd als een detentiecentrum en is daarom een illegale gevangenis, zegt HRW.
Mensenrechtengroepen krijgen geen toegang tot het hoofdkwartier. HRW interviewde daarom mensen die daar vroeger gevangen hebben gezeten en vroeg hen hoe ze behandeld werden en wat ze gezien hebben. “Sommige beschreven hoe ze herhaaldelijk geslagen werden met een pistool; ze kregen slagen op hoofd en oren; ze werden geslagen met de vuist, zwepen, stokken, stoelen en schoenen”, aldus het rapport. “JATT en CMI-personeel bracht de gedetineerden in pijnlijke stresssituaties en duwden hen rode chilipeper in de ogen, neus en oren, wat een verschrikkelijke pijn veroorzaakt… Sommigen beschreven hoe ze elektrische shocks kregen. Ze zeiden dat ze gezien hadden hoe anderen geslagen en gefolterd werden door JATT-agenten, en ze zagen ook anderen met bloeduitstortingen, zwellingen en verwondingen.”

Oproep aan de Verenigde Staten


De misbruiken werden al gesignaleerd aan media, regering en parlement, “maar het militaire en burgerlijke bestuur dat verantwoordelijk is voor de JATT, is er tot dusver niet in geslaagd de misbruiken te stoppen en ze te onderzoeken, laat staan de verantwoordelijken te vervolgen”, aluds HRW.
De HRW vraagt de regeringen van landen die samenwerken met het Oegandese leger, druk uit te oefenen op Kampala. De oproep is vooral bedoeld voor de Verenigde Staten, die delen van het Oegandese leger trainen in antiterreuroperaties.
Oeganda heeft een lange geschiedenis van dit soort geheime gevangenissen, die teruggaat tot het tijdperk van dictator Idi Amin in de jaren zeventig, zegt politiek analist Paul Ronan van Resolve Uganda. Volgens voorzichtige schattingen kwamen in het Amin-tijdperk meer dan 100.000 mensen om als gevolgen brutale repressie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.