Oegandese vredesonderhandelingen lijken voorgoed mislukt

Joseph Kony heeft gezegd dat hij geen vredesakkoord zal ondertekenen met de Oegandese overheid. Hiermee komt een einde aan de twee jaar durende vredesonderhandelingen in Juba.
Kony liet presidentieel adviseur Dr. Martin Aliker in een geschreven boodschap weten dat hij weigert vrede te sluiten met de Oegandese overheid.
‘Kony wil geen vredesakkoord omdat hij er zeker van is dat hij nadien overgeleverd zal worden aan het Internationaal Strafhof van Den Haag (ICC) waar hem de doodstraf boven het hoofd hangt’, zegt Dr.Aliker in een interview met de Oegandese krant Sunday Monitor.
Aliker zegt dat vooral Kony’s Acholi raadsmannen schuldig zijn aan het mislukken van de vredesonderhandelingen. ‘Zij zetten Kony niet aan tot het sluiten van vrede omdat de oorlog hen goed uitkomt. Kony betaalt hen immers grof geld om op hun bescherming te kunnen rekenen.’
De voorbije maanden waren de vredesgesprekken spaakgelopen omdat Kony geld, gerechtelijke bescherming en een villa in de Oegandese hoofdstad eiste in ruil voor een vredesakkoord.

‘Vechten tot de dood’


In een poging om het ICC te overtuigen dat Kony best in eigen land berrecht kon worden, heeft de Oegandese overheid onlangs het War Crimes Court in het leven geroepen dat bevoegd is voor de berrechtiging van oorlogsmisdaden in Noord-Oeganda.
‘Kony schreef in zijn boodschap dat hij ook niet voor het Oegandees Hof wil terechtstaan. Hij zegt dat hij de doodstraf zal krijgen omwille van de strenge wetten. Als hij vrede sluit, zal hij sowieso door een Hof berrecht worden en dat is het laatste wat hij wil. Hij wil liever vechten tot de dood dan in de handen vallen van het gerecht en geëxecuteerd worden’, zegt Aliker.

Geduld van ICC is op


Naar aanleiding van de mislukte vredesonderhandelingen roept het ICC op tot internationale actie. In een interview met The Institute for War and Peace Reporting (IWPR) zegt Beatrice Le Fraper du Helen, directeur van de Jurisdiction Complementarity and Cooperation Division van het ICC, dat de internationale gemeenschap geen geld meer mag pompen in de reeds doodgebloede vredesonderhandelingen in Juba. ‘We moeten de geldkraan zo snel mogelijk dichtdraaien en de arrestatie van Kony als topprioriteit beschouwen,’ aldus Le Fraper du Helen. Ze doelt hiermee vooral op The Juba Initiative Fund, gecoördineerd door de UN Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), dat de vredesonderhandelingen financierde. Ze voegt hieraan toe dat Kony van de aanslepende vredesonderhalingen heeft geprofiteerd om zijn leger te versterken.
Het ICC Beschuldigt het LRA van moord, verkrachting en de ontvoering van duizenden kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.