Offerfeest drijft veesmokkel op

Het offerfeest wordt een dure aangelegenheid voor Pakistaanse gezinnen aan de grens met Afghanistan. In het buurland is de vraag naar offerdieren en vlees extra groot, en dat drijft de prijzen op.

In Afghanistan kosten geslachte koeien nu drie tot vier keer meer dan in de Pakistaanse grensstad Peshawar. Omdat Pakistaanse handelaars en smokkelaars zoveel vee naar Afghanistan voeren, stijgen de prijzen in de Pakistaanse grensregio’s ook. In Peshawar zijn de veeprijzen de voorbije maand verdubbeld. Een gewone koe kost er nu 15.000 tot 18.000 roepie (192 tot 231 euro); een magere geit gaat van de hand voor 8.000 roepie (103 euro). Arme gezinnen kunnen die bedragen niet opbrengen. Wij moeten het ritueel dit jaar overslaan, zegt Ahmad Khan, een winkelier.

Pakistaanse en Afghaanse moslims vieren het offerfeest vrijdag. In heel de regio worden traditioneel runderen geslacht om het offer van de profeet Ibrahim aan Allah te herdenken. In Afghanistan worden te weinig runderen gekweekt om aan die massale vraag te voldoen, zeker nu talrijke Afghaanse vluchtelingen van Pakistan naar huis zijn teruggekeerd.

Volgens Gul Aftab, een veehandelaar uit Peshawar, leveren hij en zijn collega’s elke herfst massaal vee aan Afghanistan. Smokkelaars zijn het hele jaar door actief, zegt Amir Jawad Khan, een andere Pakistaanse veehandelaar. Maar als het offerfeest dichterbij komt, voeren ze nog veel meer dieren aan.

Het Pakistaanse ministerie van Handel heeft de export van vee uit het grensgebied naar Afghanistan vrijgegeven met het oog op de grote vraag in het buurland. In Kaboel kost rundvlees ongeveer 2,5 euro per kilogram; in Pakistan maar 1 euro. De hoge winstmarges hebben de smokkel van vee over de grens sterk in de hand gewerkt. Vooral in de Noordwestelijke Grensprovincies opereert een sterk netwerk van smokkelaars. Aan beide zijden van de grens kopen ze grenswachten om en brengen zo moeiteloos grote kuddes vee of partijen vlees naar de Afghaanse markt. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.