Olieproducenten zoeken uitweg uit crisis

Nu de prijs van ruwe olie op een jaar tijd met de helft gezakt is en de Amerikaanse president Obama volop lijkt in te zetten op alternatieve energie, zoeken olieproducenten koortsachtig naar manieren om hun industrie te beschermen.
Op de tiende internationale olietop in Parijs donderdag zochten vertegenwoordigers van de Organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) naar manieren om met de huidige crisis om te gaan en om toekomstige uitdagingen aan te pakken.
“Zelfs de meest briljante geesten kunnen niet weten wat er in de volgende jaren gaat gebeuren, en het is dus moeilijk om te plannen”, zei Nordine Ait-Laoussine,voormalig minister van Energie van Algerije en voorzitter van de bijeenkomst. “Het is duidelijk dat de olie-industrie te maken heeft met één van de scherpste crisissen in haar geschiedenis”.
Niemand op de conferentie leek echter een idee te hebben van welke stappen nu precies genomen moesten worden, en veel sprekers gingen in de verdediging. Ze hadden kritiek op Obama’s plannen om de Verenigde sTaten minder afhankelijk te maken van olie, schoven de schuld voor de schade aan het milieu op de consument en waarschuwden dat de lage olieprijzen voor minder investeringen zouden zorgen in alternatieve vormen van energie.
Jeroen van der Veer, de CEO van Shell, maakte zich wat minder zorgen. Hij benadrukte dat olie en gas nog decennia lang gebruikt zullen worden, ondanks hun effect op het klimaat. “Moeder natuur heeft het voor ons onder de grond gestopt, en wij halen het eruit”, zei hij. Van de Veer zei ook dat het de regeringen zijn die bepalen welke energie er gebruikt wordt, en dat oliemaatschappijen dus niet verantwoordelijk zijn. “Oliemaatschappijen bepalen de energiemix van de wereld niet”, zei hij. “Regeringen doen dat. Zij kunnen belastingen bepalen op olie zodat mensen minder met de auto rijden. Zij bouwen kerncentrales.”
Volgens van de Veer kunnen consumenten brandstof besparen door hun rijstijl aan te passen. Hij refereerde naar het 2pk’tje waarmee hij als jongeling reed, en vindt dat “je geen Hummer nodig hebt om gelukkig te zijn.” Zijn collega Christophe de Margerie, CEO van het Franse Total,  was optimistisch dat de prijzen op langere termijn weer zullen stijgen. De Margerie vindt wel dat oliemaatschappijen ook schonere vormen van energie moeten onderzoeken. “We moeten nadenken over andere vormen van energie”, zei hij. “En als die schoner zijn dan de onze, laten we er dan voor gaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.