Oliestaat ontdekt duurzame energie

Van een land dat bijna 2,5 miljoen vaten ruwe olie per dag produceert, zou je denken dat het een broertje dood heeft aan duurzame energie. Maar in de Verenigde Arabische Emiraten wint het gebruik van zonne-energie langzaam terrein en krijgen plannen voor een reeks windparken vorm. Het land heeft intussen zelfs een departement Duurzame Energie.
We weten dat hernieuwbare energie de toekomst is, al zijn we een olieproducerend land, zegt Saud Al Humaidann van departement Duurzame Energie van de Verenigde Arabische Emiraten. Niemand kan zeker zijn hoe lang de oliereserves zullen volstaan. En hernieuwbare energie is niet alleen een alternatief, maar ook een schonere en betere keuze.

In de praktijk beschouwen de meeste inwoners van de Emiraten zonne-energie als een duur alternatief voor de plaatselijk goedkope olie. Toch neemt het gebruik langzaam toe. De parkeermeters in Dubai draaien er bijvoorbeeld op. Een aantal hotels gebruikt zonne-energie voor de warmwatervoorziening. Volgens architect Rakesh Mehta uit het emiraat Sharjah werken grote bedrijven momenteel samen met universiteiten en technische instituten in de VAE aan methoden om op grote schaal zonne-energie toe te passen in nieuwe gebouwen.

Sinds kort werd ook de eerste windkrachtcentrale van het Arabische schiereiland operationeel. Die staat op het eiland Sir Baniyas, een wildpark voor de kust van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Het emiraat Fujairah installeerde in mei 2002 zeven torens om de wind te meten als voorbereiding op de bouw van meerdere windparken.

De Emiraten hebben een ontzaglijk potentieel op vlak van zonne- en windenergie, zegt Jacques Pierre, een Franse ingenieur die in Dubai werkt. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar en bovendien waait de wind er op vele plekken hard.

Ali Mohammed, een Pakistaanse ingenieur in Dubai, ontkent dat zonne-energie duurder zou uitvallen. De installatiekost is hoog, maar zonnecollectoren in huizen, hotels en fabrieken zouden miljoenen dirhams per jaar kunnen uitsparen. Hij geeft het voorbeeld van een hotel in Dubai dat zo’n 25.000 liter warm water per dag verbruikt, en de investering van een systeem op zonne-energie op vier jaar terugverdiende. Hetzelfde kan ook voor airconditioning. Mohammed verwijst naar appartementsgebouw met 100 flats in Dubai, waar de energierekening volgens de eigenaar met een derde is afgenomen sinds hij zonne-energie gebruikt voor de airconditioning.

Ook andere landen in de regio zetten hun eerste stappen in de richting van duurzame energiebronnen. Saudi-Arabië gebruikt zonne-energie voor de verlichting van olievelden, het veiligheidssysteem van oliepijpleidingen, voor verlichte reclameborden en verkeerslichten. Iran doet beroep op de zon voor de verlichting van stadsparken, straten en zelfs voor de aandrijving van een pomp die een afgelegen dorp zomer en winter van water voorziet.

De Emiraten schakelen ook langzaam maar zeker over van olie naar het schonere en milieuvriendelijkere aardgas. Volgens een rapport van de Organisatie van Arabische Petroleumexporterende landen zal de vraag naar aardgas in de VAE in 2005 voor het eerst groter zijn dan die naar olie. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.