Olympische Spelen starten niet met schone kleren

Birma stuurt geen deelnemers naar de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, maar het land doet op de dag van de feestelijke opening wel van zich spreken. De meer dan 10.000 lopers die de olympische toorts doorheen de VS naar Utah droegen, hadden uniformen ‘made in Myanmar’ aan. Mensenrechtenorganisaties eisen een verklaring van het Olympisch Comité van Salt Lake City (SLOC). Dat Sloc deed eerst alsof het niet wist dat Birma en Myanmar twee namen voor eenzelfde land zijn.

Geen enkele organisatie die zichzelf serieus neemt zou gebruik mogen maken van producten uit Birma, schreef Guy Ryder van de Internationale Confederatie van Vrije Vakbonden (ICFTU) aan Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zeker een organisatie die wil ‘bijdragen tot een betere en vredelievende wereld’ zoals het olympisch comité. Het IOC moet zich onmiddellijk distantiëren van de handel met het tirannieke regime van Birma en de historische waarden van de Olympische Spelen benadrukken, aldus de ICFTU. Die boodschap werd gesteund door onder meer de Amerikaanse Anti-slavernij Groep (AASG), en de Bevrijd Birma Coalitie (FBC).

Het was Francis Bok, een ontsnapte Sudanese slaaf die gekozen werd als één van de 11.500 toortsdragers, die het schandaal aan het licht bracht. Naast Birma is Sudan één van de weinige landen waar dwangarbeid nog voorkomt. Hij en zijn vrienden zagen de ‘made in Myanmar’ labels, en zo kwam de actie op gang.

Het IOC verwerpt de verantwoordelijkheid en zegt dat alle praktische zaken geregeld werden door het lokale comité, het SLOC. Dat comité bleek niet te weten dat Birma en Myanmar één en hetzelfde land zijn. De kleding is niet gemaakt in Birma maar in Myanmar, verdedigde het comité zich t.a.v de pers. Later moest het SLOC toegeven dat het merk Marker LTD de uniformen bestelde in een fabriek in Birma. Het SLOC verdedigt zich door te stellen dat de VS geen beperkingen hebben opgelegd aan import uit Birma.

Activisten willen het hier niet bij laten. Op deze manier ondermijnt het Olympisch Comité de waarden die het zelf wil promoten, stelt Jeremy Woodrum van FBC. Marker LTD heeft ondertussen wel beslist om in de toekomst niet meer met Birmaanse firma’s samen te werken. Maar ook dat is niet voldoende voor het ICFTU. Drie andere bedrijven die actief zijn in Birma - Lucent Technologies, Chevron Texaco en Samsung- zijn officiële sponsor van de spelen, aldus de organisatie.

Birma werd omgedoopt tot Myanmar toen de militaire junta in 1988 de macht greep. Het is één van de landen waar de mensenrechten het zwaarst geschonden worden. Het is ook één van de weinige regimes waar nog dwangarbeid voorkomt en het is het eerste land dat uit de International Labour Organisation (ILO) gegooid werd. De ILO riep alle overheden en bedrijven al eerder op om hun betrekkingen met het land te herzien. Ook Aung San Suu Kyi, de Nobelprijslaureate die in 1990 de verkiezingen won, vraagt dat het buitenland druk zet door alle handelsbetrekkingen te verbreken. De Europese Unie heeft handelssancties opgelegd en voormalig VS-president Bill Clinton verbood in ‘97 nieuwe investeringen in Birma. Het gevolg is dat heel wat bedrijven zich hebben teruggetrokken zoals recent nog ondergoedproducent Triumph na tal van acties. Volgens onderzoek hebben heel wat belangrijke Birmese legerofficieren financiële belangen in de textielsector.

REF.: 02180 .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.