Omstreden referendum in Ecuador

De voorlopige uitslag van het referendum in Ecuador wijst op een lichte overwinning voor president Rafael Correa. Zaterdag kon de bevolking haar stem uitbrengen over tien vragen. Enkele omstreden maatregelen doen critici vrezen voor de onafhankelijkheid van het rechtssysteem.

De linkse president wachtte niet op de definitieve uitslag om de overwinning op te eisen. Op zondag was nog maar een kwart van de stemmen geteld en toen had hij 52 procent van de bevolking weten te overtuigen. De deelnemers kregen tien vragen voorgeschoteld, maar sommige daarvan waren zo ingewikkeld dat het referendum eerder wordt gezien als een populariteitstest voor de president dan een inhoudelijk debat. Tijdens de stemming merkten internationale waarnemers geen onregelmatigheden op. Maar dit is volgens voormalig president Osvaldo Hurtado geen reden om Correa’s beleid te rechtvaardigen. Hij noemt het bestuur ‘een perfecte dictatuur, namelijk democratische instituten manipuleren voor eigen doeleinden.’

Hervorming justitie

Vier van de tien vragen handelden over hervormingen binnen justitie. De president wil de commissie die toezicht houdt op de rechtspraak ontbinden en zelf rechters benoemen. Correa wil zo de corruptie en inefficiëntie binnen het gerecht tegengaan. Het voorstel om de periode dat gedetineerden in de gevangenis kunnen worden gehouden zonder proces uit te breiden, kreeg zowel van linkse als rechtse politici kritiek. Toch is het voorstel, door de hoge criminaliteitcijfers in Ecuador, populair bij de bevolking. Verder kon de bevolking voor of tegen alternatieve gevangenisstraffen stemmen. De meest ingewikkelde vraag handelde over een hervorming van de juridische code. Hierbij kon de kiezer een lang bijschrift raadplegen, maar voor juridische leken bleef het onduidelijk wat de overheid precies wil hervormen.

Bezorgde journalisten

Naast justitie is Correa van plan de media te reorganiseren. Hij wil bij wet verbieden dat eigenaars van kranten, televisie- of radiostations tegelijkertijd belangrijke posten invullen in de commerciële sector. Enerzijds voorkomt dit het ontstaan van mediamonopolies, maar anderzijds reduceert dit de persoonlijke aandelenkeuze. Een andere vraag waarop de kiezer ja of nee kon antwoorden, was de invoering van een commissie die de media reguleert op vlak van gewelddadige en seksuele boodschappen. Dit wijst volgens journalisten op een beperking van de persvrijheid.

Sociaal beleid

Niet alle vragen waren even omstreden. Er werd ook gestemd over het verbod op evenementen waarbij dieren sterven, zoals stierengevechten. Een andere maatregel verbiedt gokken. Daarnaast werd de vraag gesteld of onrechtvaardige verrijking aan banden moet worden gelegd. Voorstanders zien dit als een goede verordening die corruptie kan stoppen. Terwijl tegenstanders de formulering te vaag vinden en vrezen dat deze wet gebruikt zal worden om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Tot slot stelt de president een maatregel voor die de sociale en medische verzekering voor werknemers uitbreidt. Deze maatregel sluit aan bij het sociale beleid dat Correa voert. Sinds zijn eedaflegging in 2007 daalden de armoede en werkloosheid in Ecuador.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.