Ondanks regeringsverbod trekken Filipino's nog steeds volop naar Irak

Het verbod van hun regering verhindert Filipijnen niet nog steeds in grote getale af te zakken naar Irak op zoek naar werk. Niet vanuit eigen land, maar via een omweg. Een werknemer van een rekruteringsagentschap in Dubai bevestigt dat het verbod weinig effect heeft en dat elke dag zo’n 100 à 150 Filipijnse arbeiders naar Irak vertrekken.

Op 7 juli werd Angelo de la Cruz, een Filipijnse vader van acht die als vrachtwagenchauffeur in Bagdad werkte, ontvoerd door Islamitische militanten. Die dreigden hem te onthoofden tenzij Manila alle troepen terugtrok uit Irak. Al een dag later hielden immigratieambtenaren op bevel van de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo 120 arbeiders tegen die op het punt stonden aan boord te gaan van een vliegtuig naar Irak. Het land trok ook de troepen terug.

Ze moeten het aan ons overlaten om te beslissen of we willen gaan of niet, protesteert een Filipijnse arbeider die anoniem wil blijven. Hij reisde naar Dubai met een toeristenvisum en hoopt van hieruit naar Irak te vertrekken. De omstandigheden en de ontvoeringen verontrusten me wel degelijk, maar ik ga liever naar Irak dan dat ik zonder werk naar huis terug moet. Werken in Irak betaalt beter dan in eender welk ander land in het Midden-Oosten.”

Ik zal niet toelaten dat angst of risico’s in de weg staan van geld verdienen en ervoor zorgen dat mijn familie thuis elke dag een fatsoenlijke maaltijd heeft, zegt zijn vriend. Het is moeilijk om in de Filipijnen werk te vinden. En in Irak kan ik 300 dollar per maand verdienen - dat is meer dan het dubbel van thuis. Er is een bedrijf dat 25.000 mensen aanwerft voor Irak, waaronder bouwvakkers, secretaressen, koks, ingenieurs en ontwerpers. Mijn vrienden en ik zullen ons zeker kandidaat stellen.

En ze vertrekken wel degelijk, de Filipino’s, zo bevestigt de werknemer van een van de rekruteringsbureaus in Dubai die zijn naam ook liever onvermeld zag. Wij sturen geregeld timmerlieden, koks, administratief personeel, chauffeurs en andere arbeiders naar Irak, en velen onder hen zijn Filipino’s. Ze weten wel dat er een vertrekverbod is, maar het heeft weinig effect op hen.

Volgens de beschikbare statistieken werken momenteel nog minstens 4000 Filipino’s in Irak, de meeste bij Amerikaanse militaire en private bedrijven. Maar velen werken zonder registratie - dus is het raden naar de werkelijke aantallen. Overheidsbronnen schatten dat Filipino’s waarschijnlijk de grootste groep werknemers in Irak uitmaken.

Een woordvoerder van de Filipijnse overheid liet recent nog weten dat de overheid niet in staat is alle Filipijnen in het buitenland te controleren, vooral niet als ze zonder de juiste papieren reizen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.