Ondernemen in Afrika is geen vrijhandel

Broederlijk Delen lanceert vandaag zijn vastencampagne met Salif Ouedraogo, een Afrikaanse boer die door de ngo uitgeroepen wordt tot Manager van het Jaar. Toch plaatst Broederlijk Delen grote vraagtekens bij de vrijhandel in landbouwgoederen.
Voedselproductie aan de markt overlaten, is geen goede zaak. Dat stelt een brede coalitie van ontwikkelings-, milieu-, landbouw- en consumentenorganisaties in de campagne Landbouw 2015. Ook Broederlijk Delen voert zijn vastencampagne in dit bredere kader en focust daarbij op Afrika.
Vandaag wordt tien procent van alle voedsel voor de wereldmarkt geproduceerd en dat aandeel groeit gestaag. Hoe meer de voedselproductie en distributie in handen komen van de vrije markt en de agrobusiness, hoe meer boeren overbodig worden. Voor het Zuiden –waar de meerderheid van de bevolking voor hun inkomen afhankelijk is van de landbouw– betekent dit een ramp.

Miljoenen boeren kunnen de wereldwijde concurrentie van grote bedrijven en de vrije import van voedseloverschotten niet aan. In 1996 engageerden de wereldleiders zich om tegen 2015 het aantal mensen in de wereld die honger lijden te halveren. Die Verklaring van Rome over voedselzekerheid stelde dat het ‘ontoelaatbaar’ was dat 800 miljoen mensen niet genoeg voedsel hadden.
Tien jaar later is dat aantal gestegen tot 850 miljoen. In Sub-Sahara Afrika zijn 200 miljoen mensen ondervoed, dat is één derde van de bevolking en een toename van méér dan 30 miljoen sinds 1996.

Het is een cynische vaststelling, vindt Broederlijk Delen, wanneer men weet dat de wereld in staat is om 9 miljard mensen te voeden, terwijl we vandaag met 6,3 miljard zijn.
www.broederlijkdelen.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.