Ondervragers Abu Ghraib kunnen worden aangeklaagd

Particuliere bedrijven die in opdracht van het Pentagon gevangenen in Abu Ghraib hebben verhoord en daarbij hebben gemarteld, mogen worden aangeklaagd door de slachtoffers. Dat heeft een federaal Amerikaans hof bepaald.
Vier ex-gevangenen proberen al sinds 2004 het bedrijf voor de rechter te dagen omdat ze zouden zijn gemarteld en daarna zonder proces zijn vrijgelaten. De medewerkers zouden documenten, video’s en foto’s hebben vernietigd, rapportage aan het Rode Kruis hebben tegengehouden, gevangenen hebben verborgen voor het Rode Kruis en medewerkers van de regering hebben misleid. Soldaten hebben daarover getuigenissen afgelegd.

Immuniteit



Het bedrijf, CACI International uit Virginia, is een van de grootste “militairy contractors”, privébedrijven die  werken in opdracht van het Pentagon. Het bedrijf voerde aan dat de ondervragers recht hadden op immuniteit omdat het gaat om een politieke kwestie.

Maar die redenering volgt het hof dus niet: dat het bedrijf namens de regering handelde, is ook geen excuus. “CACI negeert de lange geschiedenis van zaken waar individuele aanklagers martelpraktijken voor de rechter mogen brengen.” Het bedrijf gaat in beroep.

“Dit is een grote stap vooruit in de strijd tegen onschendbaarheid”, zegt advocaat Katherine Gallagher van het Centre for Constitutional Rights (CCR). “We blijven hopen dat de slachtoffers spoedig in de rechtszaal staan.”

“Schandelijke aantijgingen”



CACI blijft zich verzetten tegen de “schandelijke aantijgingen”. “Na vijf jaar onderzoek is geen enkele werknemer veroordeeld voor verkeerd gedrag”, schrijft het bedrijf in een persbericht. CACI beklaagt zich er al langer over dat de media al oordelen voordat er iets bewezen is.

In 2004 ging Amnesty International al in dialoog met CACI en andere bedrijven over de vermeende martelingen in Abu Ghraib. De bestuursvoorzitter van CACI, J.P London, beloofde toen dat zijn bedrijf volledig mee zou werken aan vervolging, mochten er werknemers bij de martelingen betrokken zijn geweest.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.