Onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Mexico

Afgevaardigden van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) verzamelen deze week in Mexico materiaal over mensenrechtenschendingen. Volgens maatschappelijke organisaties is de mensenrechtensituatie abominabel probeert de regering sociaal protest te criminaliseren.
De bezoekers zullen onder meer de zaak bestuderen van een oudere inheemse vrouw die door militairen ontvoerd, verkracht en vermoord zou zijn. Ook onderzoeken ze de ontmanteling van een speciaal kantoor dat onderzoek deed naar misdaden tijdens de ‘vuile oorlog’ tegen tegenstanders van de regering in de jaren zestig, zeventig en tachtig.
De IACHR-afgevaardigden zijn in Mexico op uitnodiging van de regering zelf. Activisten beweren echter dat het team naar Mexico is gekomen in antwoord op herhaalde verzoeken van mensenrechtenorganisaties.
“Wij vragen hier al sinds vorig jaar om. Het afgelopen jaar was een slecht jaar voor de mensenrechten in Mexico en 2007 lijkt dat ook te gaan worden” zegt Edgar Cortez, hoofd van het All Rights for All Human Rights Network.
De 54 plaatselijke organisaties die deel uitmaken van het netwerk, zijn al maanden bezig met het documenteren van zaken die ze aan de IACHR willen presenteren. Datzelfde geldt voor de overheid, die ook in gesprek gaat met de onderzoekers.
De meeste zaken die de mensenrechtengroeperingen onder de aandacht willen brengen, dateren uit de periode 2004 - 2006. De activisten klagen echter dat de huidige regering zich te weinig inspant om die zaken op te helderen en dat een duidelijk mensenrechtenbeleid ontbreekt.
De mensenrechtengroepen zijn onder meer bezorgd over de stationering van militairen op verschillende plaatsten in het land. Volgens de regering houden de militairen zich bezig met bestrijding van drugssmokkel. Activisten beweren echter dat het plaatsen van de militairen een strategie is om het land te militariseren en sociale protesten te criminaliseren.
Ze willen ook dat de overheid meer doet om het gewelddadige optreden tegen demonstranten in zuidelijke deelstaat Oaxaca in de tweede helft van vorig jaar op te helderen. Die protesten waren gericht tegen het corrupte lokale bestuur in de regio. Er werden 23 demonstranten en anderen betrokkenen vermoord, waaronder een Amerikaanse journalist. Honderden anderen werden gearresteerd en een onbekend aantal mensen raakte vermist.
Een andere kwestie die de activisten aan de orde willen stellen, is de ontmanteling van het Bureau van de Speciale Aanklager voor Sociale en Politieke Bewegingen uit het Verleden. Dat bureau werd in het leven geroepen door de vorige president, Vicente Fox. Het kantoor had de opdracht onderzoek te doen naar de repressie tegen tegenstanders van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) die in Mexico aan het bewind was van 1929 tot 2000. Tijdens de vuile oorlog verdwenen 532 mensen. Duizenden mensen werden gemarteld.
Het bureau boekte weinig resultaat in pogingen om de verantwoordelijken voor de misdaden juridisch te vervolgen. Fox’ opvolger Felipe Calderón liet het bureau een stille dood sterven en kondigde ook geen andere maatregelen aan om de mensenrechtenschendingen uit het verleden te onderzoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.