Ongewenste bezoekers bij Aung San Suu Kyi

Een man is zondag het streng bewaakte huis van Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster in Birma, binnengedrongen. Donderdagmorgen viel de politie het gebouw binnen.
De man werd woensdagochtend uit het meer grenzend aan het huis opgevist. Volgens de woordvoerder van de oppositiepartij Nationale Verbond voor Democratie, Nyan Win, heeft Suu Kyi geen contact gehad met haar bezoeker. Hij zou wel het huis binnengedrongen zijn. “Hij verschool zich in het huis”, beweert Nyan Win.
“Suu Kyi is bezorgd om de veiligheid rond haar huis. Deze actie toont aan dat er absoluut geen veiligheidsmaatregelen zijn”, zegt woordvoerder Nyan Win van de oppositiepartij. Van de overheid mag Suu Kyi geen bezoek ontvangen. Enkel haar dokter mag haar regelmatig bezoeken.

Zwemmer


De man had volgens de politie een paspoort van de Verenigde Staten op zak, naast twee 100 dollarbiljetten. Op het paspoort van de man stond de naam John William Yeattaw.  Hij zou enkele dagen geleden aan de overkant van het meer in een hotel ingecheckt zijn.
Hij heeft bekend dat hij zondagavond naar het huis is gezwommen. De ambassade van de VS in Birma heeft bekend gemaakt dat ze nog niets weet over de arrestatie en kan dus ook niets bevestigen over de identiteit van de man.
Het is de eerste keer dat iemand het huis van de oppositieleidster binnendringt. Zwemmen in het aanpalende meer is ook niet toegelaten.

Politie onderzoekt de zaak


Donderdagmorgen trokken twintig leden van de politie het huis binnen. Nyan Win zei dat de reden tot het binnendringen van haar huis nog niet bekend was. “We geloven dat het te maken heeft met het onderzoek naar de burger van de Verenigde Staten die het huis is binnengedrongen.” 
Sinds 1989 heeft Suu Kyi in totaal al 13 jaar huisarrest gekregen. Haar huisarrest loopt officieel af op 27 mei, maar er is niet veel hoop dat Suu Kyi effectief wordt vrijgelaten. In 1990 won de partij van Suu Kyi de verkiezingen, maar die uitslag werd niet officieel erkend door de militaire junta die sinds 1962 aan de macht is in Birma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.