Onrust in India over transgene aubergine

India wil genetisch gemodificeerde brinjal (aubergine) introduceren, maar activisten en veel boeren zijn tegen dat plan. Deze maand begint de overheid met een aantal openbare bijeenkomsten over de introductie van de aubergine.
De bijeenkomsten zijn een antwoord van het ministerie van Milieu op de storm van protesten die opstak nadat de introductie van de genetisch veranderde aubergine voor commerciële cultivatie werd goedgekeurd. De transgene aubergine is weerbaarder tegen ziekten omdat hij een gen heeft van de bodembacterie bacillus thuringienis (Bt-brinjal).
 
De eerste bijeenkomst woensdag in Calcutta liep uit op een schreeuwpartij tussen minister Jairam Ramesh van Milieu, wetenschappers, activisten en burgers die tegen de introductie van Bt-brinjal waren.

Bt brinjal is het eerste transgene voedselgewas dat in India geïntroduceerd wordt. Het Zuid-Aziatische land verbouwt wel transgene katoen die genen bevat van dezelfde Bt-bacterie. Die genen zouden misoogsten en - daaruit voortvloeiend - zelfdodingen onder katoenboeren in Vidarbha (in de staat Maharashtra) en Andhra Pradesh hebben veroorzaakt.

Alternatieven



De oppositie tegen Bt-brinjal wordt aangevoerd door activiste Vandana Shiva, een bioveiligheidsexpert die meewerkte aan het Bioveiligheidsprotocol, een internationaal verdrag dat in 2003 in werking trad onder de VN-Conventie inzake Biologische Diversiteit.
 
Volgens Shiva is de goedkeuring van de transgene aubergine gebaseerd op een ondeugdelijk wetenschappelijk rapport, dat werd opgesteld door Maharashtra Hybrid Seed Company, een dochteronderneming van de Amerikaanse biotech gigant Monsanto, en partners van de Landbouwuniversiteit in Dharwad (Karnataka) en de Landbouwuniversiteit Tamil Nadu in het district Coimbatore in de staat Tamil Nadu.

“Het ministerie heeft de alternatieven niet overwogen, namelijk biodiverse, biologische landbouw waarbij de vatbaarheid voor ziekten verminderd wordt door de balans te herstellen en door veerkrachtige gewassen te verbouwen”, zegt Shiva.

“Met Bt-gewassen wordt een niet-duurzame strategie voortgezet waarbij ziekten uiteindelijk niet onder controle worden gebracht, maar waardoor nieuwe ziekten worden gecreëerd.” Ze verwijst naar de ervaringen met transgene katoen. De introductie van die katoen zou volgens Shiva geleid hebben tot een verdertienvoudiging van het gebruik van pesticiden in de regio Vidarbha.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.