Onrust over economische malaise in Birma groeit

De economische malaise in Birma zit zo diep dat zelfs de junta de protesten van het volk niet langer van zich lijkt te kunnen afschudden. Vorige week was in Rangoon voor het eerst in tien jaar weer een openbare demonstratie. Een zeldzaamheid, omdat het militaire regime met harde hand optreedt tegen critici.
Negen mensen die demonstreerden tegen de hoge voedselprijzen en voedseltekorten in Birma, werden vorige week gearresteerd. De negen, die deel uitmaakten van een groep van 25 demonstranten, zijn inmiddels weer vrijgelaten. “De voedseltekorten en de prijsstijgingen zijn ondraaglijk geworden voor de mensen. Dit is het werk van onze militaire overheid”, zegt een Birmese econoom die anoniem wil blijven. “De prijzen van producten als uien, rijst en bakolie stijgen bijna elke dag of week. Er zijn steeds meer gezinnen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.”
Officieel steeg de inflatie in Birma in de periode 2006-2007 met ongeveer 26 procent. Maar officieuze bronnen schatten dat de inflatie nu een niveau van 50 tot 60 procent heeft bereikt.
Het afgelopen jaar ontstond steeds meer onvrede over het economische wanbeleid van de junta. Begin vorig jaar werd de bevolking geconfronteerd met hoge werkloosheid, een paar maanden later gevolgd door een stijging van de elektriciteitsprijzen met 100 procent. Het jaar 2006 begon met voedselprijzen die 14 procent hoger waren dan het jaar daarvoor. De burgerlijke ambtenaren en militaire officieren kregen in april vorig jaar echter een loonsverhoging van 500 tot 1000 procent.
Volgens het Alternatieve ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen) Netwerk inzake Birma, een regionale mensenrechtengroepering, blijkt uit regels voor boeren hoe intensief de junta zich bemoeit met de economie. In sommige regio’s moesten boeren bijna honderd kilo rijst per hectare afdragen aan de lokale overheid, waarvoor ze maar een derde van de marktprijs betaald kregen, blijkt uit een rapport van de organisatie. “In het hele land bestaan restricties op transport van rijst naar Rangoon, en verkopers moeten een brief met toestemming van de plaatselijke autoriteiten hebben.”
Gevolgen van het beleid van de junta zijn onder meer dat bijna 22 procent van de vijftig miljoen inwoners in armoede leeft. Uit een rapport van het VN-Ontwikkelingsprogramma over 2006, blijkt dat 32 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar ondervoed is. Birma geeft slechts 0,5 procent van het bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg. Daarmee hoort Birma tot die landen die wereldwijd het slechts presteren op dit gebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.