Ontwikkelingslanden blijven achter Annan staan

Kofi Annan, de belaagde secretaris-generaal van de VN, krijgt steun van de ontwikkelingslanden. De Beweging van Niet-Gebonden Landen - een groep van 116 landen die voor het overgrote deel in Afrika, Azië en Latijns-Amerika liggen - zal volgende week waarschijnlijk haar vertrouwen in de VN-baas bevestigen. 54 Afrikaanse landen stuurden de Ghanese Annan woensdag al een schriftelijke steunbetuiging.

Invloedrijke kranten en neo-conservatieve politici in de VS vragen het ontslag van Annan. Aanleiding is het grote smeergeldschandaal rond het door de VN beheerde Olie-voor-voedselprogramma, een initiatief om Irak in de jaren 90 aan voldoende eten en geneesmiddelen te helpen ondanks de internationale boycot tegen dat land. Ook Anans zoon Kojo is in dat verband in opspraak gekomen.

De Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) vergadert volgende week over de zaak. Waarnemers verwachten dat talrijke VN-ambassadeurs uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika publiek hun steun zullen uitspreken voor Annan. Dat zal een slag in het gezicht zijn van de Amerikaanse politici die Annans hoofd willen, oordeelt een Afrikaanse diplomaat uit één van de NAM-landen.

Annan is aan zijn tweede ambtstermijn bezig; die eindigt normaal in december 2006. Maar hij kan vroeger de laan worden uitgestuurd als het onderzoek naar het Olie-voor-voedselprogramma dat nu loopt, iets tegen hem vindt. Dat onderzoek is in handen van een VN-comité geleid door de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Nationale Bank, Paul Volcker. Het comité wil in januari 2005 voorlopige resultaten voorleggen.

De Amerikaanse regering weigert voorlopig haar vertrouwen uit te spreken in Annan. Annan heeft de VS tegen zich in het harnas gejaagd door de invasie van Irak in 2003 als illegaal te bestempelen. Met een eventueel offensief tegen Annan lijkt Washington wel te willen wachten tot alle feiten op tafel liggen.

Maar niet alle Amerikanen zijn even terughoudend. De Republikeinse senator Norm Coleman, de voorzitter van een Amerikaanse senaatscommissie die een parallel onderzoek uitvoert naar het Olie-voor-voedselschandaal, voert campagne om Annan meteen te ontslaan. Annan leidde de VN, en moet dus verantwoordelijk worden gesteld voor het schandaal, redeneert Coleman. Zolang Annan aan het hoofd van de VN blijft staan, is het volgens hem bovendien onmogelijk de volledige omvang van de smeergeldaffaire bloot te leggen.

Sommige Amerikaanse politici hebben ermee gedreigd de betaling van bijdragen aan de VN terug te schroeven als Annan aanblijft. Washington staat in voor ongeveer 22 procent van het VN-budget. De VS zijn al een notoir slechte betaler: ze moeten de VN nog 529 miljoen aan achterstallige bijdragen.

Waarnemers vrezen dat de discussie over Annan de hervorming van de VN en de zoektocht naar nieuwe financieringsbronnen voor de grote ontwikkelingsuitdagingen in de wereld in het gedrang kan brengen. Dat zijn de belangrijkste thema’s die volgend jaar op het VN-programma staan.

De VS hebben eerder al getoond dat ze het tegen de rest van de wereld kunnen opnemen om hun zin in de VN door te drijven. De vorige VN-secretaris-generaal, Boutros Boutros-Ghali, stelde zich op het einde van zijn eerste ambtstermijn ook steeds kritischer op tegen de VS. 14 van de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad stemden eind 1996 voor zijn herverkiezing, maar de VS stelden hun veto. Dat maakte toen de weg vrij voor de verkiezing van Kofi Annan. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.