"Ontwikkelingslanden houden VN-hervorming tegen"

De G-77 en China houden “koortsachtig” pogingen tegen om schoon schip te maken binnen de Verenigde Naties. De vlammende brief van enkele leden van het Amerikaanse parlement aan China en de G-77, een groep van 131 ontwikkelingslanden in de VN, gooit olie op het vuur van een conflict dat al maanden aansleept.

De brief is ondertekend door Henry Hyde, voorzitter van de kamercommissie voor Internationale Relaties en Tom Lantos, Democratisch lid van de commissie. “Samen met onze collega’s in de kamer van Volksvertegenwoordigers hebben wij uw acties gevolgd. Wij zullen dat ook in de toekomst zeer nauwgezet blijven doen, en we zullen u voor die acties aansprakelijk stellen”, waarschuwt de brief.

De waarschuwing van de Amerikaanse kamercommissie zal naar alle waarschijnlijkheid een storm van protest ontketenen binnen de G-77. Een lid van de Groep noemde het initiatief al “onuitgegeven”, en ook “hoog spel” van een orgaan dat “niet bevoegd is om zich te bemoeien met de werking van de Verenigde Naties.

De G-77 beschuldigde Annan, die door sommige ambassadeurs omschreven wordt als een ‘vleugellamme eend’, er eerder van toe te geven aan de druk van Amerikaanse conservatieven. Volgens de ontwikkelingslanden willen die de VN hervormen tot een Amerikaans bedrijf.

Het dispuut tussen de G-77 en de Amerikaanse commissie voor Internationale Relaties dateert van oktober, toen Annans stafchef, Mark Malloch Brown, aan de commissie tekst en uitleg ging geven over de hervormingsplannen van de VN.

Daarop vroeg de G-77 in een brief aan Brown of het “tegenwoordig de gewoonte is dat hoge VN-ambtenaren van het Secretariaat rechtstreeks verslag gaan uitbrengen bij nationale parlementen over VN-beslissingen”.

Vorige week richtte de G-77 opnieuw een gepeperde brief aan Annan, deze keer om de VN-ambtenaren te bekritiseren die in de pers vertrouwelijke informatie hadden gelekt over het onderzoek naar grootschalige fraude bij VN-vredesmissies. De G-77 vond dat ze daarmee de Algemene Vergadering en de lidstaten, die controlebevoegdheid hebben, hadden gepasseerd.

Met de brief van de Amerikaanse kamercommissie voor Internationale Relaties krijgt de G-77 nu lik op stuk. “Wij schrijven deze brief betreffende uw ongehoorde aanval op het VN-Secretariaat en zijn agressieve strijd om de fraude bloot te leggen die de aankoopdiensten van de VN heeft aangetast.”

“Uw brief aan Annan beweert op een absurde manier dat de G-77 pleit voor hard nodige hervormingen van het VN-management, terwijl ze tezelfdertijd het Secretariaat op de vingers tikt omdat ze naar buiten komt met een document dat de grootschalige fraude door verschillende van haar VN-vertegenwoordigers aantoont.”

“Blijkbaar verkiezen de G-77 en China om de wereldbevolking in het ongewisse te laten over de honderden miljoenen die werden gestolen door corrupte VN-vertegenwoordigers, en de bedrijven die samen met hen onder één hoedje speelden.”

“Hervormingen binnen de VN moeten in de eerste plaats meer transparantie en aansprakelijkheid tegenover de wereldbevolking vooropstellen, zeker tegenover de burgers van de weinige landen die de last dragen om de VN-programma’s te financieren, programma’s waarvan vooral landen die tot uw groep behoren profiteren”, sneert de brief.

“Terwijl de kosten van dit recentste fraudeschandaal oplopen tot bijna 300 miljoen dollar (250 miljoen euro), is het niet het geschikte moment om verwarring te scheppen door bureaucratische en procedurele bezwaren in te roepen”, besluit de brief. “De status quo wordt niet langer geaccepteerd door de meerderheid van de Amerikanen.” (JVP/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.