Ontwikkelingslanden houden wereldeconomie op gang

De wereld gaat het tweede jaar in van een door de Verenigde Staten veroorzaakte vertraging in de economische groei, maar veerkrachtige ontwikkelingslanden verzachten de effecten. Dat zegt de Wereldbank in een gisteren (woensdag) verschenen rapport.
De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,3 procent zal groeien. In 2007 was dat 3,6 procent en in het jaar daarvoor 3,9 procent.

Ontwikkelingslanden zullen naar verwachting een groei van 7,1 procent noteren, iets minder dan de 7,4 procent in 2007. De landen vertonen al vier achtereenvolgende jaren een recordgroei.

De voorspellingen kunnen goed uitpakken, als de Amerikaanse economie niet langer andere economieën, waaronder die in ontwikkelingslanden, zouden meeslepen in de neergang, staat te lezen in het rapport Global Economic Prospects for 2008.

Een zwakkere Amerikaanse dollar, het spook van recessie en vluchtige financiële markten kunnen een rem zetten op de exportinkomsten en kapitaalinstroom van ontwikkelingslanden en de waarde van hun investeringen in dollars in het buitenland verminderen. Als dat gebeurt, moeten ontwikkelingslanden wellicht reserves en andere buffers aanspreken die ze de afgelopen jaren opbouwden.

Recessie in de VS

“Over het geheel genomen verwachten we dat de groei in ontwikkelingslanden de komende twee jaar maar iets gematigd zal worden. Een mogelijke snellere neergang VS vormt echter een reëel risico voor de vooruitzichten op middelange termijn in ontwikkelingslanden”, zei Urir Dadush, directeur ontwikkelingsvooruitzichten bij de Wereldbank.

Hoewel Dadush sprak over een “reëel risico” op een Amerikaanse recessie, menen sommigen dat die recessie al is ingezet. Zakenbank Merill Lynch stelde vorige week in een rapport dat de laatste werkgelegenheidscijfers erop wijzen dat het land zich al in de eerste maand van een recessie bevindt. Het werkloosheidspercentage steeg in december tot 5 procent.

De Wereldbank neemt in het rapport aan dat de onrust op de internationale markten, onder meer ontketend door te gemakkelijk verstrekte hypotheken in de VS en hongerige speculanten, nog tot het einde van 2008 zal duren.

Het lijkt erop dat de ontwikkelingslanden de negatieve effecten op de wereldeconomie enigszins temperen. “De sterke importvraag in ontwikkelingslanden helpt de wereldwijde groei vast te houden. Het gevolg daarvan, mede door de goedkope dollar, is dat de Amerikaanse export snel groeit”, aldus Hans Timmer, mede-auteur van het rapport.

Het rapport stelt dat beter macro-economisch management en technologische vooruitgang de ontwikkelingslanden geholpen hebben de productiviteit en werkelijke inkomsten op te voeren in de afgelopen vijftien jaar. Als gevolg daarvan kan de armoede de komende tien jaar verder dalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.