Ontwikkelingslanden tikken VN-secretariaat op de vingers

In een gepeperde brief bekritiseert de G77, de groep van 132 ontwikkelingslanden plus China, de diensten van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Enkele VN-topambtenaren zijn naar de pers gestapt met de voorlopige resultaten van een fraudeonderzoek. Ze passeren daarbij de 191 lidstaten van de Algemene Vergadering, luidt het bezwaar van de ontwikkelingslanden.

Met de brief refereerde de Zuid-Afrikaanse voorzitter van de G77, Dumisani Kumalo, aan het onderzoek dat gevoerd wordt naar mogelijke fraude tijdens VN-vredesoperaties. Volgens Christopher Burnham, de Amerikaanse vice-secretaris-generaal voor management, roept dat een aantal ernstige beschuldigingen op. Hij enkele weken geleden tegen journalisten dat het duidelijk is dat het mogelijke misbruik in de tientallen miljoenen dollars kan lopen.

De G77 zeggen dat de hoge VN-ambtenaren op die manier de toezichtbevoegdheid van de lidstaten en de Algemene Vergadering trachten te ondermijnen.

Het is al de tweede brief die de ontwikkelingslanden aan Kofi Annan richt. Een eerste brief stelde vragen bij uitspraken van Annans Amerikaanse stafchef Malloch Brown. Toen die gevraagd werd naar mismanagement binnen het VN-Secretariaat, zei Brown aan een tv-journalist dat ze met een kanjer van een structureel probleem zaten. De Veiligheidsraad en de VN-lidstaten bemoeien zich te veel met het beleid van het secretariaat. Dagelijks krijgen we te maken met politieke inmenging van nationale vertegenwoordigers. Brown hield een pleidooi voor de uitbreiding van de middelen en bevoegdheden van het autonome secretariaat van de VN.

Op een vergadering achter gesloten deuren met de G77 probeerde Annan de gemoederen te bedaren. Hij verzekerde hen dat ook in de toekomst alle politieke beslissingen door de lidstaten zullen genomen worden, en niet door het secretariaat.

Hoewel de recentste brief van de G77 geen namen noemt, wordt duidelijk gedoeld op Christopher Burnham, de Amerikaanse vice-secretaris-generaal voor Management. Burnham is een voormalig ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en werd bij de VN binnengeloodst onder de vleugels van het Witte Huis.

In de brief worden vragen gesteld bij het fatsoen en de onpartijdigheid van een Secretariaat-medewerker die al commentaar gaf op de inhoud van een voorlopig onderzoek van de interne auditdienst OIOS, nog voor de Algemene Vergadering dat rapport heeft kunnen inkijken.

Volgens de G77 waren de uitspraken van Burnham over het OIOS-rapport gedaan zonder rekening te houden met de intergouvernementele processen, noch met de reputatie van de VN.

De G77 zeggen ook dat de regels duidelijk stellen dat medewerkers van het secretariaat politiek onafhankelijk moeten blijven, en zich van elke actie moeten onthouden die niet past bij hun internationaal mandaat past. Ze roepen Annan op zo snel mogelijk maatregelen te nemen die ervoor te zorgen dat de regels voortaan zo goed mogelijk worden nageleefd.

Intussen maakt de G77 zich ook zorgen over de tendens van leden van het secretariaat om rapporten te bestellen zonder daarvoor eerst toestemming te vragen aan de Algemene Vergadering.

Beschuldigingen van wandaden moet grondig onderzocht en op een correcte manier behandeld worden, besluit de brief. En op dat onderzoeksproces moet toezicht gehouden worden op de manier zoals dat volgens de regels is bepaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.