Ontwikkelingslanden verzetten zich tegen hervorming VN

De G77 verzetten zich tegen een voorstel van Kofi Annan om meer macht te geven aan de secretaris-generaal van de VN. Ze vrezen dat de opvolger van Annan te sterk beïnvloed zal worden door Washington.
VN-baas Kofi Annan wil nog voor zijn aftreden eind dit jaar een efficiëntere volkenorganisatie op poten zetten. Als onderdeel van die hervorming vraagt hij dat de VN-baas de bevoegdheid krijgt “om geld over te hevelen tussen programma’s en posten toe te wijzen zonder de goedkeuring van de lidstaten” van de VN. Nu beslist de Algemene Vergadering wat er met de VN-bijdragen gebeurt.

Maar de G77, een groep van 132 ontwikkelingslanden, en China zijn niet bereid om de VN-baas die bevoegdheid te geven. In zijn hervorming stelt Annan ook voor om sommige van zijn taken over te dragen aan zijn kabinetschef Mark Malloch Brown. Ook daar verzetten de G77 zich tegen.

Aan de andere kant van het net staan de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de voorstellen van Annan steunen. De westerse landen binnen de VN doen er momenteel alles aan om een ontwerpresolutie van de G77 tegen te houden die Annan zou verplichten om in te binden. De G77 willen dat Annan zijn hervormingsplannen tot in detail begroot en een aantal aanpassingen doet, onder meer wat betreft de bevoegdheid van de secretaris-generaal. Als de resolutie van de G77 voorgelegd wordt in de Algemene Vergadering, zullen de westerse landen weggestemd worden.

Zuid-Afrika, dat momenteel de G77 voorzit, benadrukt dat ook de ontwikkelingslanden een slagkrachtige VN-baas willen. “We steunen allemaal de secretaris-generaal in zijn rol. Maar we begrijpen niet waarom dit vergezeld moet gaan met een miskenning van het recht van de lidstaten om budgettaire beslissingen te nemen,” zegt ambassadeur Dumisani Kumalo.

Veel ontwikkelingslanden geloven dat de radicale hervormingen die Annan voorstelt zijn ingegeven door de wensen van één land: de VS. De Amerikaanse ambassadeur John Bolton heeft bij herhaling gesteld dat Washington, als leverancier van een vijfde van het VN-budget, een flinke vinger in de pap mag hebben bij de hervorming van de volkenorganisatie.

“Annan moet in duidelijke termen gezegd worden dat zijn baam niet die van een CEO is en dat de VN niet gerund kunnen worden als een Amerikaans of multinationaal bedrijf”, sneerde de Jamanicaanse VN-ambassadeur Stafford Neil eind vorig jaar tijdens een G77-bijeenkomst achter gesloten deuren. Vandaag klinkt het iets diplomatieker: “De G77 en China delen de oprechte overtuiging dat elke lidstaat een gelijke stem moet hebben in de besluitvorming bij de VN. Dat recht is niet afhankelijk van financiële bijdragen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.