Onveilige abortussen doden 70.000 vrouwen per jaar

Er sterven nog altijd 70.000 vrouwen per jaar aan onveilige abortussen, al loopt het aantal vruchtafdrijvingen in de wereld langzaam terug. Nog eens vijf miljoen vrouwen per jaar hebben verzorging nodig voor complicaties na dilettantische ingrepen, schat het Amerikaanse Guttmacher Institute.
Volgens het instituut, dat onderzoek verricht rond seksuele en reproductieve gezondheidszorg, is het aantal abortussen in de wereld teruggelopen van 45,5 miljoen in 1995 tot 41,6 miljoen in 2003. Dat is goed nieuws, vooral in het licht van de stijgende wereldbevolking.

Maar het aantal onveilige abortussen neemt niet af. “Er komen steeds meer vrouwen bij in landen waar een veilige vruchtafdrijving het minst mogelijk is”, legt Sharon Camp uit, de voorzitter van het Guttmacher Institute. De helft van de onveilige ingrepen vindt plaats in Afrika, daarna volgt Zuid-Azië. “In India en Bangladesh is abortus legaal, maar niet alle vrouwen in die landen hebben toegang tot goede gezondheidszorg.”

Contraceptie beste remedie



Contraceptie is de beste remedie, zegt Camp. “Achter elke abortus zit een ongewenste zwangerschap, en als vrouwen die kunnen vermijden, zal het aantal abortussen dalen.” Het aandeel getrouwde vrouwen dat voorbehoedmiddelen gebruikt is gestegen van 54 procent in 1990 tot 63 procent in 2003, maar de bevolkingsgroei zorgt ervoor dat die vooruitgang in absolute cijfers niet indrukwekkend is. Vooral in Afrika blijft er veel werk aan de winkel.

Een soepelere wetgeving kan uiteraard ook helpen het aantal onveilige abortussen terug te dringen. Volgens het Guttmacher Institute hebben sinds 1997 negentien landen de wettelijke beperkingen op abortus versoepeld. Toch leeft nog 40 procent van de vrouwen in de wereld in landen waar de wet vruchtafdrijving helemaal of nagenoeg volledig verbiedt. Het gaat bijna uitsluitend om ontwikkelingslanden. Drie landen - Polen, El Salvador en Nicaragua - hebben hun abortuswetten intussen nog verstrengd.

Zuid-Afrika biedt een voorbeeld van de gezondheidseffecten die een soepele wetgeving heeft. Vrouwen kunnen er nu vrij een abortus laten uitvoeren tot in de twaalfde week van hun zwangerschap. Volgens Cap heeft dat het aantal ziekenhuisopnames na mislukte onveilige ingrepen met 90 procent verminderd. Het aantal sterftegevallen als gevolg van onveilige abortussen is gehalveerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.