Onweer kost wereld meer dan 170 miljard euro

Orkanen en hevige regenval zullen dit jaar wereldwijd voor meer dan 170 miljard euro schade aanrichten. Dat is meer dan ooit en ruim een kwart boven het oude record dat vorig jaar werd gevestigd. We zien hier zonder twijfel het een effect van de klimaatverandering, zegt de internationale herverzekeringsmaatschappij Munich Re.

Verzekeringsmaatschappijen moeten opkomen voor meer dan 60 miljard euro van de schade die weer en ontij dit jaar veroorzaken, schat de Munich Re Foundation in een rapport dat dinsdag (6 december) werd voorgesteld op de VN-klimaatconferentie in Montreal. Het rapport is gebaseerd op voorlopige cijfers, maar dat het om een record gaat is wel zeker. Vorig jaar bleef dat bedrag nog beperkt tot 38 miljard euro.

De stijging baart verzekeraars grote zorgen. Munich Re is één van de grootste herverzekeraars ter wereld - ondernemingen die de risico’s van verzekeringsmaatschappijen verzekeren.

De zwaarste schadepost van het voorbije jaar is het onuitgegeven aantal tropische stormen. Tot hiertoe werden er dit orkaanseizoen 26 van die stormen geteld, waarvan er 16 zich ontwikkelden tot allesvernietigende wervelstormen. Voor de grootste verliezen zorgden Wilma op het Mexicaanse schiereiland Yucatan en Katrina in het zuiden van de VS.

De factuur van Wilma, de sterkste wervelstorm die ooit werd waargenomen, loopt volgens de Munich Re Foundation op tot 13 miljard euro, waarvan 8,5 miljard voor rekening van verzekeringsmaatschappijen. Het kostenplaatje van Katrina is nog veel verschrikkelijker: 106 miljard euro, schat de herverzekeraar, waarvan wel maar 25 miljard verzekerd was.

De cijfers wijzen er sterk op dat we evolueren van voorspellingen over de mogelijke effecten van de klimaatverandering naar harde bewijzen dat het klimaat al volop aan het veranderen is, zegt Thomas Loster, de directeur van de Munich Re Foundation.

De stijging van de schade die veroorzaakt wordt door stormen en ander onweer, houdt wel niet alleen verband met de klimaatverandering. Waarschijnlijk is de bevolkingsgroei in kustgebieden een belangrijkere factor. De toename van het aantal en de intensiteit van tropische stormen kan ook te maken hebben met een natuurlijke cyclus die samenhangt met zeestromingen en veranderende zoutgehaltes en in de loop van enkele decennia op en af gaat.

Maar sommige klimaatgrillen kunnen niet verklaard worden door die twee factoren. In de eerste plaats is er het recordaantal tropische stormen dit jaar: volgens het VN-Milieuprogramma Unep staat de teller op 26, vijf meer dan het vorige record. Dit jaar zette ook voor de eerste keer sinds het begin van de waarnemingen een heuse wervelstorm koers naar Europa. Vince was wel alweer afgezwakt tot een tropische depressie toen hij in oktober de Spaanse kust bereikte. En eind november werden de Canarische eilanden voor het eerst getroffen door een tropische storm.

Wetenschappers denken dat het buitengewoon stormachtige weer te maken heeft met de opwarming van het zeewater. Wervelstormen ontstaan boven zeeën met een oppervlaktetemperatuur van minstens 26 graden.

Ook andere weersverschijnselen waren dit jaar goed voor records. In juli van dit jaar mat een weerstation in het Indiase Mumbai dan weer 944 millimeter regen in 24 uur - de sterkste regenval die ooit in India werd opgetekend. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.