"Ook het Venetië van het Oosten loopt onder water"

Doet Bangkok zijn bijnaam Venetië van het Oosten alle eer aan? De Thaise hoofdstad stad dreigt helemaal onder te lopen als gevolg van het stijgende zeepeil, zeggen experts. Maar het lokale bestuur zegt dat het klaar is voor het stijgende water.
Volgens verschillende recente studies ziet het er niet goed uit voor de 240 jaar oude stad met zijn 8 miljoen inwoners. De Universiteit van Colorado stelde vast dat de Chao Phraya-delta, waarin Bangkok ligt, 5 tot 15 centimeter per jaar zinkt. Dat is een gevolg van grondwaterwinning.

Rapporten van het Wereldnatuurfonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geven bovendien aan dat Bangkok zeer kwetsbaar is voor overstromingen als gevolg van de klimaatwijziging. In 2007 had het VN-Klimaatplanel Bangkok ook al genoemd als een van de dertien wereldsteden die dreigen onder te lopen.

Kanalen dempen


Professor Danai Thaitakoo van de Chulalongkorn-universiteit zegt dat Bangkok elk jaar het risico loopt op een catastrofale overstroming. Hij wijt dit aan de slechte ruimtelijke ordening. Zo worden de vele kanalen, waaraan Bangkok zijn bijnaam Venetië van het Oosten dankt, gedempt om autowegen of woonwijken aan te leggen.

Vooral tijdens het moessonseizoen is de stad niet opgewassen tegen de combinatie van zware regens, stormvloed en water dat de Chao Phraya-rivier naar zee probeert af te voeren, zegt hij.

Samith Dharmasaroja, een voormalige directeur-generaal van de meteorologische dienst, zegt dat de tijd voor maatregelen snel opraakt. Hij verwacht dat het hele metropolitane gebied van Bangkok binnen vijftien tot twintig jaar onder water loopt. Hij roept de regering daarom op om net zoals in Nederland massale dijken te bouwen langs de kust. Die zouden 3 miljard dollar kosten. “De regering moet zo snel mogelijk een beslissing nemen, want als het water stijgt, kun je niets meer doen. Bouwen zal zeer moeilijk worden wanneer het zeeniveau stijgt.”

De ingenieurs van de Bangkok Metropolitan Authority zijn er echter van overtuigd dat de stad het water de komende dertig jaar kan tegenhouden. Zo nadert de constructie van 70 kilometer vloedmuren langs de Chao Phraya haar voltooiing. Volgens hen is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat de stad de klimaatverandering niet zou aankunnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.