Oorlog Afghanistan kan 1500 miljard euro kosten

In de Verenigde Staten maken experts zich zorgen over de prijs van de oorlog in Afghanistan. Door de hoge kosten van de oorlog is er minder geld voor andere zaken als het ondersteunen van de lokale Amerikaanse economie en investeringen in een duurzame economie.
Volgens Michael Intriligator, onderzoeker van het Milken-instituut, zou de oorlog in Afghanistan 1500 miljard euro kunnen gaan kosten. Intriligator baseert zich op een onderzoek van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en Harvard-econoom Linda Bilmes naar de kosten van de oorlog in Irak. Zij berekenden dat, rekening houdend met de kosten voor gezondheidszorg voor gewonde militairen en de wederopbouw van het Amerikaanse leger, de Irak-oorlog op de lange termijn 2500 miljard euro gaat kosten. Intriligator sprak eerder deze week tijdens een conferentie van de denktank New America Foundation.
De discussie over de kosten van de Afghanistan-oorlog laait op, nu de Amerikaanse Senaat zich de komende weken moet buigen over een extra defensiebudget van ongeveer 30 miljard euro voor de oorlog in Afghanistan. Het budget is onderdeel van een nieuw wetsvoorstel. President Barack Obama wil 30.000 extra manschappen naar Afghanistan sturen en daarvoor is veel geld nodig.
Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, denkt dat het voorstel op veel verzet zal stuiten onder de leden. Veel afgevaardigden kunnen zich niet vinden in de plannen van Obama.

Karzai


De regering van president Obama doet er alles aan om de Amerikaanse bevolking te overtuigen van de noodzaak van extra troepen in Afghanistan. Vooral de komst van de Afghaanse president Hamid Karzai naar Washington voor een ontmoeting met president Obama vorige week was cruciaal.
Uit peilingen voorafgaand aan de ontmoeting bleek dat de Amerikaanse steun voor de oorlog in Afghanistan steeds verder afneemt. Dit hangt deels samen met het vertrouwen in de regering van Karzai als betrouwbare partner. Na het verwijt van de Amerikaanse regering aan Karzai dat hij corruptie tolereert en de kritische uitlatingen van Karzai aan zijn Amerikaanse partner, moesten de banden worden hersteld.

Beter besteden


Michael Intriligator en andere experts op defensiegebied wijzen op de mogelijkheid dat de oorlog in Afghanistan niet gewonnen wordt. “We maken dezelfde fouten als de Sovjet-Unie tussen 1979 en 1989. Zij verlieten het land uiteindelijk zonder daadwerkelijk iets bereikt te hebben. Ik denk dat de geschiedenis zich herhaalt”, aldus Intriligator.
“Waarom pompen we zoveel geld in een oorlog die we misschien nooit zullen winnen en investeren we in plaats daarvan niet in de lokale Amerikaanse economie?” Intriligator stelt ook dat de kosten voor de Afghaanse bevolking zeer hoog zijn en er veel onschuldige burgers worden gedood.
Michael Lind, onderzoeker van de New America Foundation vraagt zich af of de offers die de Amerikaanse soldaten brengen echt gebracht moeten worden. “Er is de angst dat het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan tot een burgeroorlog zal leiden. Maar nu verliezen dagelijks Amerikaanse soldaten hun leven in deze oorlog. Is dat niet net zo erg?”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.