Oorlog in Irak zou ramp betekenen voor economie van ontwikkelingslanden

Een nieuwe oorlog in Irak en een destabilisering van de regio rond de Perzische Golf zou bijzonder nadelige gevolgen hebben voor de economieën van enkele ontwikkelingslanden. Met name Bangladesh, India, Sri Lanka en Pakistan halen heel wat inkomsten uit het geld dat migranten in de Golfregio verdienen en naar huis sturen. Bovendien dreigt in geval van oorlog een nieuwe stijging van de olieprijs.


Bengalese gastarbeiders stuurden vorig jaar ongeveer twee miljard euro naar huis op. Enkel de textielexport levert Bangladesh nog meer deviezen op. Door de migranteninkomens zijn we op eigen kracht uit het dal geklommen, zegt de Bengalese VN-ambassadeur Iftekhar Ahmed Chowdhury. Chowdhury vreest voor een herhaling van het scenario van 1991. Na het uitbreken van de Golfoorlog werden de Zuid-Aziatische migranten, vooral ongeschoolde arbeiders en huispersoneel, zonder pardon op straat gezet. Ze keerden naar huis terug waardoor Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka het extra inkomen verloren en met heel wat nieuwe werklozen zaten opgescheept..

Sri Lanka ontvangt jaarlijks meer dan een miljard euro van gastarbeiders in de Golfregio. Ook ambassadeur Chitambaranathan Mahendran hoopt dat de geschiedenis zich niet zal herhalen. In 1991 verloren 96.000 Srilankanen hun job. Het eiland leeft bovendien van de lucratieve thee-export naar de Golfregio. Egypte en India zitten in hetzelfde schuitje. In 200O ontvingen de landen respectievelijk 3,8 miljard en 11,9 miljard euro van migranten uit de regio.

Momenteel leven er vier miljoen Indiërs in de Golfstaten. Alleen al bij de handel met Irak zijn 500 Indiase bedrijven betrokken met een jaarlijkse gemeenschappelijke omzet van een miljard dollar. 5,5 miljard dollar aan projecten zitten nog in de pijplijn. India is bovendien erg afhankelijk van de olie-invoer. Een vat ruwe olie kost dit jaar gemiddeld 25 tot 30 dollar. Sjeik Zaki al-Yemeni voorspelde vorige week een spectaculaire prijsstijging tot 100 dollar per vat wanneer de Verenigde Staten in Irak tot de aanval overgaan.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat het aantal migranten in de Golfregio op 10 miljoen. De meesten zijn afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Egypte, de Filippijnen en Indonesië, met kleinere groepen Palestijnen, Libanezen, Thai, Nepalezen en Ethiopiërs. We weten niet hoe groot de bevolkingsverhuizing zou zijn en uit welke landen de mensen zouden vertrekken. Dat hangt allemaal af van de omvang en de duur van het conflict, zo legt Chris Lom van IOM uit. Bij de oorlog in 1991 begeleidde de IOM 215.000 migranten bij de terugkeer naar hun land.

Thalif Deen

Ref: ap lb if

Xml=2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.