“Oorlog stopt pas als Tamil Tijgers verslagen zijn”

De Sri Lankaanse minister van Defensie Gotabhaya Rajapaksa zegt dat de Sri Lankaanse regering de oorlog pas zal beëindigen als het terrorisme volledig is uitgeroeid. Die verklaring komt er als reactie op de internationale vraag om het geweld stop te zetten en te ijveren voor een blijvende wapenstilstand.
Rajapaksa zei dat de oorlog ondanks eender welke internationale druk zal voortduren tot het terrorisme van het LTTE ( Liberation Tigers of Tamil Eelam) volledig is uitgeroeid. Dat stelde Gotabhaya Rajapaksa in de Sri Lankaanse krant The Colombo Times. Gotabhaya is de broer van de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa.

Bestand


De Sri Lankaanse regering heeft zondagnacht een bestand van 48 uur ingesteld naar aanleiding van het Sri Lankaans nieuwjaar. Al enkele weken zitten naar schatting 100.000 mensen vast in Putimattalan tussen de twee strijdende partijen. De regering roept de bewoners van de strook van 20 vierkante kilometer op om gebruik te maken van de tijdelijke wapenstilstand om het gebied te ontvluchten. Maandag hebben 18 inwoners daarvan gebruik gemaakt.
In 2002 was er door Noorse bemiddeling een wapenstilstand bekomen. De Tamil Tijgers vonden echter dat de regering niet genoeg goede wil toonde. Toen in 2004 de tsunami toesloeg ging alle steun rechtstreeks naar de regering in Colombo. De Tamilgebieden moesten het toen met weinig tot geen steun zien te rooien. Sinds 2006 is de burgeroorlog weer volop aan de gang.

Hongerstaking


In Londen zijn zondag enkele duizenden Tamils op straat gekomen, om twee hongerstakers een hart onder de riem te steken. David Parajasingham, woordvoerder van het Britse Tamilforum, vreest voor nog meer hongerstakers meldt The Guardian. “ Als er niet wordt tegemoet gekomen aan onze eis tot stopzetting van de genocide in het Sri Lankaanse Tamilgebied, dan zullen er nog meer jongeren zichtzelf uithongeren. In onze cultuur wordt dat gedaan tot er succes ofwel de dood volgt’, aldus Parajasingham.

In onze cultuur duurt een hongerstaking tot er succes ofwel de dood volgt.
Verdeel-en-heers


De strijd tussen de Tamiltijgers en de regering duurt nu al 33 jaar. De hindoeïstische Tamils zijn een etnische minderheid in Sri Lanka, dat voor 75 procent wordt bewoond door de boeddhistische Singalezen. Tot voor 1948 was Sri Lanka, toen Ceylon geheten, een kolonie van Groot-Brittannië. De Britten pasten het verdeel-en-heersprincipe toe om de macht over het eiland te bewaren. Ze plaatsten de leden van de Tamilminderheid op de belangrijkste posten OVER het hele land, wat tot een groeiend natiebewustzijn leidde van de Singalezen. De burgeroorlog brak uit in 1982 toen de TULF, de politieke tak van de Tamils verbannen werd uit het parlement.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.