"Op Zuid-Afrikaanse scholen heerst recht van de sterkste"

Het aantal dodelijke slachtoffers van geweld op scholen ligt in Zuid-Afrika zestig procent hoger dan in de rest van de wereld. De Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie heeft een actieplan klaar, maar volgens critici volstaat die benadering niet. “De kinderen, ouders en leraars hebben niet alleen rechten, maar ook verantwoordelijkheden.”
Een van de laatste incidenten deed zich voor in Florida, een relatief welvarende voorstad van Johannesburg. De 15-jarige Shaun Erasmus werd door een klasgenoot in elkaar geslagen en achtergelaten met een dubbele neusbreuk en een gapende hoofdwonde. Volgens de ouders van de aanvaller had Erasmus hun zoon een scheldwoord toegeslingerd.

De vijftienjarige Moegamat Kannemeyer had minder geluk. Toen hij van zijn school in het plaatsje Eerste Rivier in de Westelijke Kaapprovincie terug naar huis keerde, kreeg hij van een klasgenoot een dodelijke messteek in de borst. In Klawer, op 250 kilometer van Kaapstad, werd de achtjarige Wilfred Kriel doodgeslagen met een zelfgemaakte bijl en een riem. De daders waren twaalf en zeven jaar oud.


Geweld is vanzelfsprekend



Een kwart van de schoolgaande jeugd in Zuid-Afrika heeft al kennisgemaakt met geweld op school, zo blijkt uit een studie van de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie (SAHRC), een overheidsinstelling die de democratie en de mensenrechten wil promoten. Slechts een op negen kinderen ging het geweld aangeven aan de bevoegde autoriteiten.

Dat laatste cijfer baart Joan Van Niekerk van de kinderrechtenorganisatie Childline ernstige zorgen: “De kinderen leven in een samenleving waar geweld zo normaal is geworden dat ze denken dat ze het maar moeten accepteren.”

De SAHRC doet een hele reeks aanbevelingen om het geweld in te dijken. De voorstellen gaan van het scheppen van veilige ruimtes door scherpere controles, minder leerlingen per klas en veilig transport naar school tot een betere opleiding voor de leraars en het opstellen van een veiligheidsplan in samenwerking met de ouders, het schoolbestuur en de lokale gemeenschap.


Verantwoordelijk



Voor Van Niekerk zijn de voorstellen waardevol, maar gaan ze voorbij aan de verantwoordelijkheid van de ouders en de samenleving als geheel. “De aanbevelingen van de SAHRC zijn erg gebaseerd op mensenrechten, maar die aanpak kan erg vernauwend werken. Er is veel aandacht voor de rechten van elk individu, maar niet voor de verantwoordelijkheden van de kinderen, hun ouders, de leraars en zelfs de politici.”

Volgens Niekerk kan je kinderen niet vroeg genoeg wijzen op hun verantwoordelijkheden. “Kinderen zijn er zich van bewust dat ze rechten hebben en weten dat soms te manipuleren. Ze zijn heel wat minder vatbaar voor het idee dat er bij die rechten ook verantwoordelijkheden horen. Zolang die verantwoordelijkheidszin niet wordt bijgebracht, zal de chaos voortduren.”

Ouders, politici en andere gezagsfiguren schieten volgens Niekerk schromelijk tekort. “Iedereen beschouwt de politici als corrupt,” zegt Niekerk, “De beroemdheden van de televisie waar kinderen naar opkijken gedragen zich niet veel beter. Een bekende muziekster stond onlangs op een poster met de slogan ‘Wat ik maar wil, wanneer ik maar wil’. De achterliggende boodschap is dat alle wensen onmiddellijk moeten worden ingewilligd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.