Opnieuw rellen in Iran

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn maandag opnieuw rellen uitgebroken nadat zondag volgens de Iraanse staatstelevisie minstens acht mensen om het leven kwamen bij het protest tegen de regering. Een overzicht van de rellen de voorbije week.
  • REUTERS/Stringer In de Iraanse hoofdstad Teheran komen tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen het regime van Ahmadinejad. REUTERS/Stringer

Zaterdag 19 december


De dissidente ayatollah Hoessein- Ali Montazeri overlijdt op 87-jarige leeftijd. Hij leefde in de heilige sjiitische stad Qom ten noorden van Iran en was één van de grondleggers van de Iraanse revolutie in 1979.
Montazeri was de gedoodverfde opvolger van Ayatollah Khomeini, tot hij in 1988  publiek zijn afkeer uitte over het massaal executeren van gevangenen. Sindsdien wordt hij voortdurend gedwarsboomd door de machthebbers in Teheran. Montazeri betuigde in juni zijn steun aan de verkiezingsprotesten.

Maandag 21 december


Tienduizenden mensen, waaronder ook oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi, wonen de begrafenisplechtigheid van Montazeri bij, er breken rellen uit tegen het regime. De daaropvolgende dagen blijfven hervormingsgezinde betogers op straat komen, ondermeer in de heilige stad Qom.

Woensdag 23 december


Ordetroepen en aanhangers van de overleden ayatollah raken slaags op verschillende plaatsen in het land. In Isfahan gebruikt de politie traangas om mensen uit elkaar te drijven.
Het Iraanse regime verbiedt een dag later alle herdenkingsplechtigheden voor Montazeri, enkel in Najafabad, de geboortestad van Montazeri, en Qom zouden nog bijeenkomsten mogen plaatsvinden.

Zondag 27 december


In de Iraanse hoofdstad Teheran komen tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen het regime van Ahmadinejad. Minstens acht mensen komen om het leven, waaronder ook de 35-jarige neef van oppositieleider Mir Hossein Mousavi. De politie zou driehonderd mensen opgepakt hebben. Het zijn de hevigste rellen sinds juni dit jaar.
‘Wat is er gebeurd met ons religieus systeem dat het op de heilige feestdag van Ashoura beveelt om onschuldige mensen te doden?’, vraagt Mehdi Karroubi, een hervormingsgezinde politicus, zich af op Al Jazeera.

Maandag 28 december


In alle vroegte wordt politicus Ebrahim Yazdi, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nu leider van de Vrijheidsbeweging in Iran, uit zijn bed gelicht en verdwijnt hij achter de trailes.
Ondertussen komen in Teheran opnieuw demonstranten op straat. Volgens de website Jaras zou de onrust ook elders in Iran oprukken, ondermeer in Qom, Shirza en Isfahan.
Irannieuws meldt dat  verschillende Iraniërs op sociale netwerksite Twitter aangekondigd hebben vandaag te zullen staken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.