Oppositie en vakbonden vormen front tegen Mugabe

De belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe gaat samenwerken met de grootste vakbond om president Robert Mugabe van de macht te verdrijven. Op een tweedaagse partijconferentie in Harare nodigde de partij van Morgan Tsvangirai alle civiele en politieke krachten uit om front te vormen tegen de regering.


De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Morgan Tsvangirai maakte bekend dat ze een breed front wil vormen met vakbonden, ngo’s en andere politieke partijen. Tsvangirai vreest dat de MDC in 2004 anders verder wegdeemstert. De standpunten van zijn partij komen nog amper aan bod in de media, die volledig gecontroleerd worden door de regering-Mugabe sinds de sluiting van de enige onafhankelijke krant drie maanden geleden. Vier maanden geleden verloor de MDC bij lokale verkiezingen heel wat steden en gemeenten. Op nationaal niveau geeft de partij nog maar 53 zitjes in het parlement, terwijl ZANU-PF (de partij die Mugabe steunt) 66 parlementsleden telt, aangevuld met 30 door de president gecoöpteerde parlementsleden.

De omstandigheden dwingen ons tot een brede alliantie,” vertelde Tsvangirai afgelopen weekend voor een publiek van 3.000 mensen op de nationale partijconferentie in Harare. “Als we onze gemeenschappen verzoenen en verenigingen, dan kunnen we een blok vormen tegen het regime door georganiseerd democratisch verzet en massa-actie.”

De machtige vakbondskoepel Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU), die tot dusver op eigen houtje oppositie voerde tegen de regering met onder meer een burgerlijke ongehoorzaamheidprogramma, wil gaan samenwerken met de MDC. Ook de invloedrijke Nationale Grondwetsvergadering (NCA) sloot zich aan bij het front. De MDA en de in 1998 opgerichte NCA leefden tot dusver op gespannen voet, omdat die laatste ijverde voor een electorale boycot.

Volgens Tsvangirai is het een kwestie van tijd voor ZANU-PF aan de onderhandelingstafel komt. “Het regime is volledig in de hoek gedrumd. Het heeft geen vrienden, geen brandstof en geen buitenlandse valuta. Ze hebben geen andere keuze dan te onderhandelen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen Zimbabwe en de club van 53 Britse ex-kolonies hebben Zimbabwe uit de Commonwealth gezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.