Oppositie Kirgizië richt eigen parlement op

De oppositie in Kirgizië heeft uit protest tegen de verkiezingsuitslag van eind vorig jaar een eigen parlement opgericht. Het alternatieve parlement is opgezet door de beweging ‘Voor Rechtvaardigheid’, die twaalf politieke partijen en negentien niet-gouvernementele organisaties samenbrengt.
De oppositie in het vijf miljoen inwoners tellende land veroverde bij de verkiezingen geen enkele zetel. “Leiders van politieke partijen die niet konden winnen omdat er gefraudeerd is tijdens de verkiezingen en die onze visie op de toekomst van Kirgizië delen, kunnen gekozen worden in het volksparlement”, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Alikbek Djekshenkulov, die betrokken is bij het initiatief. “Het is de bedoeling dat dit parlement alle besluiten en stappen van het officiële parlement van Kirgizië, de Jogorku Kenesh, reviseert en zo laat zien hoe antisociaal het beleid is.”
Het volksparlement heeft momenteel vijftig leden. Het onofficiële parlement koos oud-parlementsvoorzitter Abdygany Erkebaev als eerste voorzitter. Asiya Sasykbaeva, hoofd van de ngo Interbilim en leider van de grootste oppositiepartij Ata-Meken, is plaatsvervangend voorzitter.
Een van de eerste kwesties waar het volksparlement zich over buigt, is de privatisering van de energiesector. “Die privatisering zal een negatieve invloed hebben op de veiligheid in Kirgizië”, stelt oud-parlementslid Temir Sariev in een rapport.
Kirgizië heeft de potentie 150 miljard kilowatt per uur te produceren door waterkracht, maar het land produceert in werkelijkheid maar 14 miljard, zegt hij. “Het grootste probleem is de corruptie”, meent Sariev. Zijn volksparlement nam een resolutie aan waarin staat dat “privatisering van de energiesector zonder betrokkenheid van het volk, gelijk staat aan verraad.”

Onwettig


Van officiële kant is afwijzend gereageerd op het volksparlement. “Dit orgaan is onwettig”, zegt minister voor Justitie Marat Kayipov. “De Jogorku Kenesh is het officiële parlement. De initiatiefnemers van het volksparlement hebben niet het recht te spreken namens de bevolking van Kirgizië.” Het volksparlement is volgens hem in strijd met de grondwet. “We hebben geen verzoek tot registratie gezien, noch heeft er iemand contact gehad met het ministerie”, zegt Kayipov.
Volgens Erkebaev, voorzitter van het volksparlement, staat de grondwet de oprichting van politieke organen toe. De wet zegt dat “elke burger van Kirgizië het recht heeft direct deel te nemen aan sociaal-politieke en overheidsactiviteiten”, zegt Erkebaev. “Ons parlement heeft dus het recht te bestaan en te functioneren.”
Hij zegt dat de autoriteiten nieuwe regels hebben opgesteld om openbare bijeenkomsten en demonstraties tegen te gaan. Die zouden bedoeld zijn om de oppositie te hinderen. Het gevolg is dat politieke organisaties en partijen andere wegen moeten zoeken om hun ideeën uit te dragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.