Oppositieleider Zimbabwe in elkaar geslagen

Oppositieleider Morgan Tsvangirai is tijdens een protestmars in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare opgepakt en geslagen door politieagenten. Dat zegt zijn advocaat, Innocent Chagonda. Volgens de organisatoren van de protestmars, de “Save Zimbabwe Campaign”, werd Tsvangirai ook gefolterd, zo schrijft BBC News.
  • Foto genomen door Sokwanele en beschikbaar onder Creative Commons-licentie (flickr.com/photos/sokwanele/395446148/) Een actievoerder is gewond nadat hij door politiemannen is aangepakt tijdens een protestactie in Zimbabwe in februari. Foto genomen door Sokwanele en beschikbaar onder Creative Commons-licentie (flickr.com/photos/sokwanele/395446148/)
De actievoerders kwamen samen in Harare om te protesteren tegen de politieke en economische crisis in het land. Naast verschillende oppositiebewegingen namen ook civiele en religieuze organisaties deel aan de mars. De grootste oppositiepartij van het land, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), schoof zelfs de interne verdeeldheid opzij om deel te nemen aan de protestmars. De MDC is verdeeld in twee fracties, een die geleid wordt door Morgan Tsvangirai en de andere door Arthur Mutambara.
De politie zette traangas en waterkanonnen in om de actievoerders uit elkaar te drijven en loste waarschuwingsschoten. Zes oppositieleiders, waaronder Tsvangirai, werden opgepakt. Eén van de betogers, Gift Tandare, werd doodgeschoten door de politie. Agenten verhinderden dat een ambulance de man nog kon ophalen om te redden. In Zimbabwe is er drie maanden een verbod van kracht op politieke marsen nadat er vorige maand al rellen uitbraken tijdens een politieke mars.
Het economische deficit van het land heeft de bevolking tot verzet gebracht. Halfweg februari hebben 180.000 ambtenaren 400 procent meer loon geëist. Ze dreigen met nationale stakingen als de overheid niet aan hun vraag voldoet. Ook de gezondheidszorg in het land ligt al maanden lam, omdat dokters en verplegers staken voor meer loon. In Zimbabwe verdubbelen de prijzen van goederen bijna elke dag. De prijzen in de winkels gaan slechts een dag mee. De inflatie bereikte in januari een recordhoogte van 1.593 procent.

Mugabe


Bij zijn onafhankelijkheid in 1980 was Zimbabwe een van de meest ontwikkelde en beloftevolle economieën in Afrika, maar door het wanbeleid van president Robert Mugabe staat het land sinds 2000 op de rand van de afgrond. Omdat Mugabe de voorbije jaren steeds meer kritiek kreeg op zijn beleid, met name op de gedwongen landhervormingen, liet hij de verkiezingen (meermaals) manipuleren en de oppositie de mond snoeren.
Mugabe werd op 21 februari 83 jaar en dat was volgens de leider van een van de armste landen ter wereld een luisterrijk feest waard. Prijskaartje: bijna een miljoen euro. Activisten waren verontwaardigd. „Dit is genoeg om drie maanden lang 3,2 miljoen hongerige mensen in Matabeleland te voeden”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.