Opschorting provinciale referenda zorgt voor nieuwe hoogspanning in Bolivia

De Bolivianen mogen zich voorlopig niet uitspreken over meer autonomie voor de provincies waar ze wonen. Volgens het Nationale Kieshof kunnen de provincies geen referenda organiseren zonder toestemming van het nationale parlement. Dat had zich vorige week uitgesproken tegen dergelijke geïsoleerde initiatieven. De ontevredenheid over die beslissing in vier provincies met separatistische neigingen kan tot geweld leiden.
Ook twee nationale referenda, over de tekst van de nieuwe grondwet die Bolivia moet krijgen en over de maximale grootte van landerijen, zijn opgeschort, al heeft het parlement daar wel al mee ingestemd. Die twee referenda komen er op vraag de regering van president Evo Morales, terwijl de bevraging over een grotere provinciale autonomie een initiatief van diens tegenstanders is.
De voorzitter van het Kieshof, José Luis Exeni, heeft het parlement gevraagd de Boliviaanse bevolking niet eerder dan binnen 90 dagen op te roepen voor de verschillende geplande referenda. De regering wilde haar twee bevragingen op 4 mei houden, en de provincie La Cruz was van plan haar bevolking op diezelfde dag te doen stemmen over meer autonomie. 
Politici van de oppositie die de lakens uitdelen in de roerige provincies Santa Cruz, Beni, Pando en Tarija, willen zich niet neerleggen bij de beslissing van het Kieshof. Volgens hen kan die instelling geen referenda tegenhouden.
De opschorting van de referenda werd meteen op de korrel genomen door de voormalige president Jorge Quiroga (2001-2002), de leider van de rechtse oppositiepartij Poder Democrático y Social (Podemos). Volgens Quiroga speelt het Kieshof onder één hoedje met de regering.

Latent separatisme


De regeringsmeerderheid in het parlement heeft met de stemming tegen geïsoleerde regionale referenda een einde gemaakt aan het wankele bestand tussen de regering en de oppositie. De rijkste vier provincies van het land leken eerder bereid hun separatistische plannen te laten rusten als er een referendum zou komen waarin de Bolivianen zich kunnen uitspreken over het beleid van hun president en hem eventueel vervroegd naar huis kunnen sturen. Morales is te vinden voor een dergelijk referendum, als ook de provinciegouverneurs hun functie in de weegschaal leggen. 
De oppositie is het niet eens met de nationaliseringen die Morales doorvoert en met de olie- en gasinkomsten die hij vanuit de rijkste provincies overhevelt naar de staatskas. Die twee factoren geven extra voedsel aan de autonomiegedachte in de vier provincies.
Sommige figuren uit de oppositie roepen nu al op de autoriteit van president Morales niet langer te erkennen.
In Santa Cruz is intussen ophef ontstaan over het schrappen van tegenstanders van de regering van de kieslijsten. Kardinaal Julio Terrazas, een onvermoeibare criticus van Morales die tegelijk oproept tot verzoening, zegt dat hij een van de slachtoffers is. “Ik besta niet meer voor het Kieshof”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.