"Opwarming aarde leidt tot massaal uitsterven van soorten"

We staan aan de vooravond van een nieuwe, massale uitsterving van soorten, waarschuwt Ahmed Djoghlaf, secretaris van de Conventie inzake Biologische Diversiteit. Vandaag (22 mei) is het Wereldbiodiversiteitsdag.
Djoghlaf zegt dat planten en dieren zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. “De opwarming van de oceanen heeft grote impact op koraalriffen en plankton, die cruciaal zijn voor de biodiversiteit in de zeeën. Uit recent onderzoek blijkt dat die ontwikkeling, in combinatie met overbevissing, ertoe kan leiden dat de visvoorraad in 2048 verdwenen is. Daarmee wordt het bestaan van miljoenen mensen bedreigd.”
Maar dat is niet alles: verlies van soorten versterkt bovendien de opwarming van de aarde. Minder plankton betekent dat de oceanen ook minder koolstofdioxide absorberen, waardoor de klimaatverandering kan verergeren. Bij bossen speelt hetzelfde probleem: minder bos betekent meer koolstof in de atmosfeer en minder biodiversiteit. “Tropische bossen hebben de rijkste biodiversiteit. Brazilië heeft een rijkere biodiversiteit dan alle G8 landen bij elkaar.” Tot de G8 behoren de acht rijke industrielanden, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten.”
“Als de huidige trend doorzet, dan is 30 procent van alle soorten die we nu kennen, aan het einde van deze eeuw verdwenen”, zegt Djoghlaf.
Het verdwijnen van soorten leeft volgens hem nog onvoldoende bij het publiek, omdat het een trend is die niet direct zichtbaar is. “Maar de aprilmaand van dit jaar was de warmste aprilmaand ooit in Europa. Dat kunnen mensen zien en voelen.”
Alleen verandering en bewustwording op alle niveaus – regering, bedrijfsleven een het publiek - kan de biodiversiteit beschermen, meent Djoghlaf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.