Oud antibioticum wordt nieuw middel tegen tbc

Een goedkoop en alledaags antibioticum dat al tientallen jaren bestaat, blijkt nu ook bruikbaar in de strijd tegen tuberculose. Nieuw onderzoek toont aan het dat middel de schade aan de longen vermindert en zo het aantal tbc-doden kan beperken.

Tbc doodt jaarlijks tot 2 miljoen mensen, en de ziekte is steeds resistenter tegen de gangbare antibiotica die gebruikt worden om de ziekte te bestrijden. Vorig jaar ontdekten wetenschappers van het Emperial College in Londen een belangrijke link tussen tbc en de aantasting van de longen. De ziekte bleek in het menselijke lichaam de productie van een enzym te stimuleren, dat op zijn beurt het longweefsel aantast.

Diezelfde wetenschappers schrijven nu dat doxycycline de productie van dat enzym tegenwerkt. Daardoor kan schade aan de longen vermeden worden en zullen minder patiënten sterven aan tbc. De auteurs publiceerden hun bevindingen in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Bovendien, stelt de studie, blijkt het antibioticum ook de ontwikkeling van tbc in proefdieren tegen te werken. De ontdekking is opmerkelijk, want doxycycline wordt al sinds de jaren zestig gebruikt tegen allerlei infecties. Het is een alledaags en goedkoop antibioticum dat aan een tweede leven lijkt te beginnen, want onlangs werd ook ontdekt dat het veelbelovend is tegen ziektes als rivierblindheid.

“De behandeling van tbc is al meer dan dertig jaar onveranderd gebleven, en er komen volledig resistente varianten opzetten”, zegt Paul Elkington, hoofdauteur van de studie.”Er is dus echt nood aan nieuwe behandelingswijzen. Omdat doxycycline goedkoop, veilig en wijdverspreid is in ontwikkelingslanden, kan het een interessante nieuwe behandeling voor tbc zijn op plaatsen waar weinig middelen beschikbaar zijn. Onze resultaten zijn tot nog toe veelbelovend maar we hebben enkel naar menselijke cellen en dierlijke modellen gekeken. We hopen binnenkort klinische tests uit te voeren om te kijken of doxycycline ook effectief is om tbc in patiënten te bestrijden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.