Oud is goud op Japanse arbeidsmarkt

In Japan gaan de eerste generaties babyboomers met pensioen. Om het dreigende tekort aan arbeidskrachten op te vangen, duiken overal initiatieven op om senioren aan het werk te houden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de maatregelen zullen volstaan om de deur gesloten te houden voor migranten.
“De Japanse actieve bevolking gaat in de komende jaren massaal krimpen en het land ziet geen heil in immigratie. De regering probeert de senioren dus nog wat langer aan het werk te houden, maar op langere termijn is dat geen oplossing”, zegt Tanshiro Ikushima van Mystar 60, een rekruteringsfirma voor zestigplussers. Met name in de zorgsector, de industrie of voor een baan als veiligheidsagent of kok zal Japan een beroep moeten doen op migranten, denkt Ikushima.
In maart 2007 gaan 2,07 miljoen babyboomers geboren in 1947 op pensioen. In maart 2008 zullen dat er nog eens 2,34 miljoen zijn. Op basis van een geboortecijfer van 1,26 kinderen per vrouw voorspellen de ministeries van Gezondheid en Arbeid een reductie van de beroepsbevolking van 66 miljoen nu tot 48,6 miljoen in 2050.
De regering probeert daar wat aan te doen door het mogelijk te maken dat mensen blijven doorwerken tot hun 65ste. Opleidingen en diensten voor senioren die op zoek zijn naar een baan worden rijkelijk gesubsidieerd. In vergelijking met andere landen zijn de kansen op werkgelegenheid voor senioren relatief rooskleurig, vindt Naoko Horie van het financiële onderzoeksbureau Mizuho.
“Een beroep doen op zestigplussers heeft in Japan geen negatief imago. De meeste babyboomers zijn nog jong van geest en willen ook na hun zestigste actief blijven. De bedrijven willen profiteren van die energie”, zegt Horie. Onderzoek wees uit dat 70 procent van de zestigplussers wil blijven werken tot ze recht hebben op een volledig pensioen.
De interesse is wederzijds, want meer dan de helft van de Japanse privé-bedrijven beschouwen oudere werknemers als onmisbaar en proberen hen terug te lokken met nieuwe, voordelige contracten. Jongere werknemers kunnen misschien beter overweg met een computer en digitale toepassingen, maar de oudere collega’s zijn loyaler en hebben meer geduld en ervaring.
Niettemin zijn er grenzen aan de inzetbaarheid van oudere werknemers. “De markt is niet gemakkelijk. Veel jobs bij kleinere bedrijfjes zijn niet meteen aantrekkelijk voor senioren omdat ze gepaard gaan met lange werkuren en lage lonen”, zegt Megumi Ishizaka van het Werkgelegenheidsbureau voor Senioren in Tokio. Van de 5.689 senioren die bij hem zijn ingeschreven hebben er slechts 1200 een baan gevonden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.