Over 7 jaar zijn we met 7 miljard

Tegen het jaareinde telt de wereldbevolking 6,5 miljard mensen en tegen 2012 halen we de kaap van 7 miljard, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Population Reference Bureau (PRB). De hoge cijfers zijn onverwacht.


In de meeste landen ter wereld krijgen vrouwen gemiddeld minder kinderen. Bovendien doet de aids-epidemie de levensverwachting in een aantal Afrikaanse landen dalen. Toch blijft de wereldbevolking vrij snel stijgen, zo blijkt uit het dinsdag vrijgegeven rapport.

Dat is deels te wijten aan landen als de Dominicaanse Republiek, Ghana, Kenia en Turkije. Sinds de jaren tachtig nam het gemiddeld aantal kinderen per vrouw daar af, maar die dalende curve lijkt nu af te vlakken. Als mogelijke verklaring haalt het rapport verpaupering en een onbeantwoorde vraag naar contraceptie aan.

Tegelijk blijft de vruchtbaarheid in een aantal van de armste landen ter wereld al 25 jaar ongewijzigd. Niger, waar drie miljoen mensen dreigen te sterven bij een hongersnood als gevolg van de droogte en de sprinkhanenplaag van vorig jaar, heeft de hoogste vruchtbaarheidscijfers ter wereld. Een vrouw bevalt er gemiddeld acht keer. Mali, ook al een land dat kampt met droogte, staat samen met Guinee-Bissau op twee, met 7,1 geboortes per vrouw. Daarna volgen Somalië (7,0), Uganda (6,9) en Afghanistan, Angola, Burundi en Liberia met elk 6,8 geboortes per vrouw.

In schril contrast daarmee staan de lage geboortecijfers in Centraal- en Oost-Europa en in Oost-Azië. Waar in België een vrouw nog gemiddeld 1,6 kinderen krijgt en in Nederland 1,7, scoren deze landen nog veel lager. Met amper 1,2 geboortes per vrouw is het bijna zeker dat het aantal inwoners de volgende decennia zal afnemen in Belarus (Wit-Rusland), Bosnië-Herzegovina, Tsjechië, Moldavië, Polen, Slovakije, Slovenië, Zuid-Korea, Taiwan en Oekraïne.

Naar schatting zijn we momenteel met 6,477 miljard mensen, waarvan er 5,266 in ontwikkelingslanden leven. Chinezen blijven de grootste bevolkingsgroep, zij zijn nu met 1,304 miljard. De verwachting is echter dat er tegen 2050 meer Indiërs dan Chinezen zullen zijn. De harde maatregelen tegen overbevolking hebben het aantal kinderen per Chinese vrouw teruggebracht tot het West-Europese gemiddelde van 1,6. In India krijgt een vrouw nog gemiddeld 3 kinderen.

Opvallend is verder dat het aantal Pakistani over 45 jaar vrijwel verdubbeld zal zijn en Brazilië van de vijfde plaats zal stoten in de lijst van landen met het meeste aantal inwoners. Ook het aantal Nigerianen zal over die periode zo goed als verdubbelen, waardoor het land op de zevende plaats komt te staan. De VS en Indonesië blijven op drie en vier.

De Democratische Republiek Congo en Ethiopië halen tegen 2050 de top tien ten koste van Rusland en Japan. Russen krijgen gemiddeld amper 1,4 kinderen per vrouw meer, Japan doet het nog slechter met 1,3 kinderen per vrouw. In beide landen zal het aantal inwoners scherp dalen.

Globaal gezien verliest Europa tegen 2050 een tiende van haar bevolking en groeit de bevolking in industrielanden slechts met drie procent - een toename bijna uitsluitend toe te schrijven aan de VS en Canada. Het aantal mensen in ontwikkelingslanden, met uitzondering van China, groeit tegen dan met maar liefst 66 procent. Azië (weer met uitzondering van China) groeit met de helft tot bijna 4 miljard, en dat is vooral te wijten het Midden-Oosten en Turkije, waarvan het rapport het grootste deel tot Azië rekent. Turkije haalt tegen 2050 de kaap van 100 miljoen inwoners.

http://www.prb.org

Kader: België/Nederland
In België zijn we momenteel met 10,5 miljoen inwoners en in 2050 naar verwachting met 11 miljoen, een toename met 5 procent. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting van 82 jaar, mannen 76 jaar.

In Nederland zijn we momenteel met 16,3 miljoen inwoners en in 2050 naar verwachting met 16,9 miljoen, een toename met 4 procent. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting van 81 jaar, mannen 76 jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.