Overheid wil 'huwelijkstoerisme' aan banden leggen

Veel vrouwen in de Mekong Delta geloven nog steeds dat een rijke buitenlander trouwen de enige uitweg is uit de armoede. Dat hoeft geen westerling meer te zijn: een bruidegom van Taiwanese of Chinese makelij is steeds meer in trek bij Vietnamese vrouwen. De regering heeft de bureaus die zich specialiseren in gemengde huwelijken buiten de wet gesteld maar het loopt steeds harder storm voor Vietnamese bruiden. Er gaan stemmen op om de vraag te ‘regulariseren’ en door de overheid erkende huwelijks- en koppelcentra op te richten.









De Vietnamese overheid heeft agentschappen die zich uitsluitend toeleggen op gemengde huwelijken verboden. De druppel die de emmer deed overlopen, was de arrestatie van vijf Zuid-Koreaanse mannen vorige maand in een hotel in Ho Chi Minh-stad. Bij een inval trof de politie hen terwijl ze een rij van maar liefst 125 jonge Vietnamese vrouwen keurden. De buitenlanders en de potentiële bruiden werden later vrijgelaten, maar de Vietnamese ‘huwelijksmakelaars’ bleven onder arrest.

Een buitenlander die zich via een koppelbureau aan de haak laat slaan door een Vietnamese, betaalt daar volgens de gangbare prijzen 15 miljoen Vietnamese dong (570 euro). De familie van de bruid krijgt daar 10 miljoen van, het koppelbureau zelf vijf. Het aanbod in het door diepe inkomenskloven gekenmerkte Zuidoost-Azië is nog groter dan de vraag. Het resultaat is een leger van koppelaars die het Vietnamese platteland afschuimt op zoek naar geschikte huwelijkskandidaten.

Volgens het Vietnamese ministerie van Justitie zijn er tussen 1993 en 2003 39.300 Vietnamese vrouwen getrouwd met buitenlanders. Daar zijn heel wat uitgeweken Vietnamezen of ‘Viet Kieu’ bij, maar in zo’n 35,6 procent van de gevallen was de bruidegom een Taiwanees.

De (semi-)clandestiene huwelijksindustrie blijft gouden zaken doen, ondanks het verbod. De koppelarij verplaatst zich naar de ‘kennismakingsclubs’ waarvan de advertentiepagina’s in de krant volstaan. Op het internet wemelt het ook van chatboxen voor vrijgezellen die op zoek zijn naar een buitenlandse partner.

In veel gevallen zijn de koppels op een spontane manier tot stand gekomen en verloopt de liaison via familie of vrienden. Maar de koppelarij-industrie palmt de laatste jaren een steeds groter deel van de koek in. Het fenomeen van de gemengde huwelijken heeft dan ook vaker te maken met mensenhandel dan met echte liefde.

Het resultaat van gemengde huwelijken is niet noodzakelijk rampzalig, maar een meerderheid blijkt toch te mislukken. Dat snelheid van de koppelarij zit daar voor iets tussen - aan de meerderheid van de gemengde huwelijken gaan slechts enkele ontmoetingen vooraf. Bovendien blijken de culturele verschillen tussen Vietnamezen en Taiwanezen hardnekkiger dan aanvankelijk gedacht, met een golf van scheidingen tot gevolg.

In Vietnam gaan steeds meer stemmen op om de huwelijksindustrie onder controle van de overheid te brengen. Sociologen en maatschappelijk werkers suggereren om huwelijkscentra op te richten waar de koppelarij op een professionele manier wordt aangepakt, met aandacht voor de cultuurverschillen tussen de partners. Zowel de buitenlandse bruidegommen als de Vietnamese bruiden zouden daarvan kunnen profiteren, zegt Le Thi Thu Hiern, de voorzitster van de Vereniging van Vrouwen in Ho Chi Minh-stad. De organisatie heeft en plan om ‘koppelcentra’ op te richten in Hanoi en Ho Chi Minh-stad. De centra kunnen zowel helpen bij het koppelen van Viet Kieu als bij gemengde huwelijken, zegt Hien. De adviseurs in de centra zouden koppels kunnen begeleiden in het overwinnen van de verschillen in levensstijl, gewoontes en taal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.