Pakistaanse politie betaalt zware tol

Vorig jaar zijn bij de terroristische aanslagen in het noordwesten van Pakistan 353 politiemensen omgekomen. Het gevaarlijke werk dat de agenten opknappen, houdt het aantal burgerslachtoffers binnen de perken, en daarvoor begint de politie krediet te krijgen.
Volgens Noshad Khan van de politie in de Noordwestelijke Grensprovincie zijn veel agenten omgekomen “door zelfmoordterroristen te beletten drukke gebieden binnen te dringen.” Bij dergelijke acties raakten ook 818 agenten gewond.

Doelwitten


Maar islamistiche strijders nemen de ordediensten ook bewust op de korrel. “De politie en het leger zijn onze doelwitten omdat zij de pro-Amerikaanse regering in het land beschermen”, verklaarde Muslim Khan, woordvoerder van de verboden Tehrik Taliban Pakistan, tegen het Engelstalige dagblad Dawn voordat hij in augustus vorig jaar werd gearresteerd. De militie had de controle over Swat, een district van de provincie, totdat het werd heroverd door het leger.
In december benadrukte de Pakistaanse premier Yousaf Raza Gillani dat politieagenten continu risico lopen. “Ik prijs de moed die de politie toont. De regering respecteert hun offers. Ze werpen een wal op tegen het terrorisme in het land”, zei hij in Peshawar. “Door hen zijn de militanten nu op de terugtocht.”

Tegengehouden


Op 22 december werd er een aanslag gepleegd op het gebouw van de Peshawar Press Club. Drie mensen werden gedood, waaronder agent Riazuddin, die in stukken werd geblazen. “Uit beelden van een bewakingscamera blijkt dat Riazuddin de zelfmoordenaar tegenhield op weg naar binnen, waardoor die zich uit wanhoop opblies”, zegt Mohammad Ali Khan, algemeen secretaris van de persclub. De agent heeft honderden levens gered, erkent hij.
Vorig jaar was het bloedigste jaar voor de Noordwestelijke Grensprovincie sinds de VS de taliban in Afghanistan in 2001 van de macht verdreven. Voor die tijd was er geen terrorisme in het noordwesten van Pakistan.
Op 1 januari kwamen er bij een aanslag in Lakki Marwat meer dan 100 mensen om. Maar sinds die tijd is er geen grootschalig bloedvergieten meer geweest. “Dat komt doordat overal op wegen, markten en buiten scholen politie aanwezig is”, aldus politiechef Khan.
In het 75.000 vierkante kilometer grote gebied, met 22 miljoen inwoners, zijn 60.000 agenten gestationeerd om de veiligheid op straat te waarborgen. “Ze zijn niet getraind tegen terrorisme en hebben geen moderne middelen tot hun beschikking, alleen hun moed en hun inzet”, zegt agent Hameedur Rehman.
De politie in Pakistan stond altijd bekend als corrupt en onbetrouwbaar, maar hun imago is door de strijd tegen het terrorisme enorm verbeterd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.