Pakistaanse stad telt meer dan vijfhonderd wapenwinkels

De wapenindustrie in Darra Adamkhel, in de onrustige provincie Khyber-Pakhtunkhwa, is een bloeiende sector. De stad levert aan het hele land – en ook daarbuiten. In tijden van instabiliteit neemt de vraag toe.

“Zelfs een expert kan het verschil niet zien tussen een originele AK-47 en een replica van hier”, zegt wapenverkoper Ghulam Rasool. Hij woont in Darra Adamkhel, drie kwartier rijden van de provinciehoofdstad Peshawar. Er zijn in deze stad meer dan vijfhonderd wapenwinkels, waar alle soorten revolvers, shotguns en automatische geweren worden verkocht, en munitie te krijgen is alsof het groente in een groentewinkel is. Er zijn zo’n 20.000 mensen direct of indirect in de sector aan het werk.

Trainingen

“De markt werd groot tijden de Russische invasie, toen we de belangrijkste leverancier werden van jihadistische groepen”, zegt Rasool. De pro-Amerikaanse regering bood toen zelfs technologische steun om verschillende soorten wapens te maken. De CIA gaf trainingen om wapens te maken.

“Nu is de steun er niet meer, en nu zijn we afhankelijk van de smokkel naar het platteland en naar Afghanistan”, zegt Muhibullah Afridi, een andere dealer. Er is intussen wel concurrentie van andere wapenmarkten, maar er komen nog bestellingen uit het hele land, vertelt hij.

Het gebruik van wapens is vaak symbolisch. Pashtuns, en ook andere etnische groepen, vuren in de lucht bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften. Maar het leidt er ook toe dat kleine familieruzies uit de hand lopen en zelfs kunnen leiden tot stammentwisten, met bloedige gevolgen. Volgens de statistieken zijn vorig jaar 641 mensen overleden aan schotwonden in Khyber-Pakhtunkhwa en de Federaal Bestuurde Stammengebieden.

116 euro

Door de instabiliteit neemt de vraag toe. “Iedereen wil wapens om zich te kunnen beschermen”, zegt de gepensioneerde brigadier Muhammad Saad. “Met officiële vergunningen kunnen wapens uit Darra Aramkhel naar heel Pakistan worden verzonden.” Voor 160 dollar (116 euro) kan een AK-47 voor de deur in Peshawar worden afgeleverd. Voor handgeweren is wel een vergunning nodig, maar er is geen beperking op kaliber of op automatische wapens. Publiekelijk een wapen dragen is verboden, maar dat verbod wordt zelden gehandhaafd. Geladen wapens worden gewoon gedragen als versiering.

Zaheerullah, politiek wetenschapper aan de Universiteit van Peshawar, zegt dat het onmogelijk is om de industrie te controleren omdat de politieke wil ontbreekt. “Ambtenaren verdienen geld aan de illegale business. Het leger zit ook in Darra Adamkhel, maar de industrie bloeit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.