Pakistan is het nieuwe Midden-Amerika

In het kader van de War on Terror traint het Amerikaanse leger sinds kort Pakistaanse speciale eenheden. Ze worden opgeleid om achter belangrijke militanten van de Taliban aan te gaan. De man die tekent voor de militaire samenwerking zorgde in de jaren tachtig al voor Amerikaanse steun aan rechtse doodseskaders in Midden-Amerika.
 De VS hebben de afgelopen zeven jaar tien miljoen dollar geïnvesteerd in het Pakistaanse leger. Toch is de opstand van de Taliban in Afganistan sterker dan ooit. Volgens een anonieme bron in het Pakistaanse leger is het nieuwe opleidingsprogramma ‘al begonnen, zijn verschillende teams van Amerikaanse officiers aangekomen en zijn de basisopleidingen gestart.’
Het project is een initiatief van John Dimitri Negroponte, de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. In het verleden lanceerde Negroponte al soortgelijke initiatieven –ondermeer in Honduras en de Filipijnen– waarbij inheemse legers werden ingeschakeld in Amerikaanse militaire plannen. In de jaren tachtig was Negroponte een sleutelfiguur in de Nicaraguaanse burgeroorlog. Na zijn benoeming als ambassadeur in Honduras vergrootte de Amerikaanse steun aan het land van vier miljoen tot meer dan 77 miljoen dollar per jaar.
Negroponte was in Honduras verantwoordelijk voor de supervisie van basissen waar militaire eenheden werden getraind, bewapend en naar het naburige Nicaragua gestuurd om een guerrillastrijd te leveren tegen de linkse, Sandinistische regering. Volgens een onderzoek uit 2001 werden die kampen ook gebruikt als detentie- en martelcentra. Bij opgravingen werden onder andere 185 lijken teruggevonden. De burgerdoden van de hele oorlog worden geschat op enkele tienduizenden. Ondanks dit alles beweerde Negroponte in 1982 in een open brief aan het weekblad The Economist dat het ‘eenvoudigweg onwaar is te stellen dat doodseskaders ooit hun intrede gedaan hebben in Honduras’.
Als ambassadeur in Mexico lobbyde Negroponte voor de ondertekening van vrijhandelsakkoorden en zette hij de Amerikaanse geheime dienst in tegen de Zapatista’s. In 1993 werd hij door president Clinton benoemd tot ambassadeur van de Filipijnen, waar hij een militair programma opstartte tegen de terroristische groepering van Abu Sayyaf. In 2001 werd hij ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, waar hij het voor elkaar kreeg dat de immuniteit van de VS voor het Internationale Hof van Justitie gewaarborgd bleef. Verder zorgde hij ervoor dat de VN-Veiligheidsraad resolutie 1441 accepteerde, die Irak dwingt massavernietigingswapens te overhandigen. Toen Negroponte in 2004 benoemd werd tot ambassadeur in Irak, trok Honduras zijn weinige troepen terug uit het land. (db)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.