Pakistan verdeeld over doodstraf voor Mumtaz Qadri

Pakistan reageert verdeeld op de doodstraf tegen Mumtaz Qadri. Die vermoordde begin dit jaar gouverneur Taseer. De discussie komt er aan de vooravond van de Werelddag tegen de Doodstraf.

  • Rahat Dar/IPS Islamisten protesteren tegen het vonnis tegen Qadri in Lahore. Rahat Dar/IPS

“Ik denk dat Mumtaz Qadri zijn actie heeft uitgevoerd in een zwaar emotionele toestand en daarom niet de doodstraf had moeten krijgen”, zegt moefti Mohammed Naeem, stichter van de Binoria University International, een religieus seminarie in Karachi.

Qadri werd op 1 oktober ter dood veroordeeld voor de moord op Salman Taseer, gouverneur van Punjab, op 4 januari dit jaar. Qadri was een lijfwacht van Taseer. De gouverneur had kritiek geuit op de blasfemiewet.

“Qadri had het recht niet in eigen handen mogen nemen”, zegt Naeem, maar zijn daad weerspiegelde “zijn bewondering voor de profeet Mohammed zoals elke moslim gedaan zou hebben.”

Moratorium op executies

Pakistan is een van de 23 landen die nog steeds de doodstraf toepast, zegt Amnesty International. Vorig jaar werden er 365 ter dood veroordeeld. Sinds december 2008 geldt een informeel moratorium op executies. Morgen, de Werelddag tegen de Doodstraf, zal de dag 1040 zonder executie zijn in Pakistan.

De veroordeling van Qadri leidt tot gemengde reacties. “Het is een beetje vreemd dat een doodstraf mij vreugde en hoop geeft”, zei stand-upcomedian Sami Shah via Twitter. “Ik ben tegen de doodstraf; ik wil niet dat MQ wordt opgehangen. Maar het is belangrijk dat hij veroordeeld en gestraft wordt”, twitterde mensenrechtenactivist en journalist Beena Sarwar.

Geen vergelding en wraak

Volgens Rafia Zakaria, een jurist die voor Amnesty International in de VS werkt, plaatst de doodstraf de staat in de positie dat “ze de institutionalisering van private wraak wordt. Justitie vereist bestraffing, geen vergelding en wraak.” Ze keurt de daad van Qadri af maar zegt dat een levenslange straf geschikter was geweest.

“Ik denk niet dat de ophanging van Qadri afschrikkend werkt “, zegt Zohra Yusuf, voorzitter van de Mensenrechtencommissie van Pakistan (HRCP). “Mensen zoals hij zijn trots op hun daden – net zoals zelfmoordterroristen.”

“Er bestaat niet zoiets als een bijzonder geval”, zegt Zakaria. “Het is juist dat perspectief dat de rechtstaat ondermijnt en dat het rechtssysteem in Pakistan herhaaldelijk ondermijnd heeft.”

“Er is een verschil tussen ons standpunt en dat van de mensen die tegen het vonnis manifesteren”, zegt I.A Rehman, directeur van de Mensenrechtencommissie van Pakistan. “Wij zijn tegen de doodstraf gekant maar vinden wel dat Qadri streng gestraft moet worden. De manifestanten zijn voor de doodstraf maar stellen dat Qadri geen misdaad begaan heeft.”

Cyberterrorisme

Het doodsvonnis kwam er na maandenlange campagnes van fundamentalistische groepen die Qadri een held noemden.

De Mensenrechtencommissie van Pakistan herhaalt haar eis om de doodstraf af te schaffen. In afwachting daarvan moet het informeel moratorium formeel gemaakt worden, zegt de HRCP.

Toen Yousaf Raza Gilani in 2008 premier werd, beloofde hij “het opleggen van de doodstraf te ontmoedigen.” In de plaats daarvan werd de lange lijst voor misdaden waarvoor de doodstraf bestaat, nog uitgebreid naar 28. Nu komt ook cyberterrorisme voor die straf in aanmerking.

Nu er zoveel publieke steunbetuigingen voor Qadri zijn, zeggen velen dat het nu niet het juiste moment om de afschaffing van de doodstraf te eisen. “Maar het is nooit het juiste moment”, zegt Yusuf. “Het debat moet beginnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.