Pakistan verveeld met verkrachtingszaak

Toen Mukhtaran Bibi het slachtoffer werd van een groepsverkrachting deed ze wat weinig Pakistaanse vrouwen durven: ze diende een klacht in en werd zo een internationaal symbool. Volgende week beslist het Pakistaanse hooggerechtshof definitief over het lot van haar verkrachters. De Pakistaanse autoriteiten zitten verveeld met de negatieve publiciteit en hebben haar paspoort in beslag genomen.

De Pakistaanse Mukhtaran Bibi werd drie jaar geleden het slachtoffer van een groepsverkrachting in Meerwala, een klein en erg arm dorp in de provincie Muzaffargarh. De afschuwelijke daad was bevolen door een rivaliserende clan die haar broer wilde treffen.

Haar belagers werden veroordeeld. President Pervez Musharraf verleende Mukhtaran enkele duizenden euro’s smartgeld. Ze gebruikte het om twee scholen, een ambulancedienst en een opvangtehuis voor vrouwen te bouwen in haar dorp.
Zes van haar verkrachters werden onlangs in beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen, wat internationaal voor ophef zorgde. Het slotverdict wordt volgende week maandag uitgesproken door het hooggerechtshof.

Mukhtaran Bibi sprak zich uit tegen het ergste van de machocultuur in Pakistan: verkrachtingen, eremoorden een aanvallen met zuur op vrouwen. Ze groeide in het buitenland uit tot een internationaal symbool van de weinig benijdenswaardige positie van de Pakistaanse vrouw.

De Pakistaanse regering lijkt haar te beschouwen als een nestbevuiler. De Pakistaanse regering heeft Bibi een reisverbod opgelegd. President Pervez Musharraf heeft toegegeven dat hij dat doet om het imago van Pakistan in het buitenland te beschermen.

Het Aziatisch-Amerikaans netwerk tegen Vrouwenmisbruik ANAA bond de kat deze week de bel aan toen de Pakistaanse niet kwam opdagen op een rendez-vous in New York.

De Pakistaanse ambassade in Washington heeft een andere versie van de feiten: Mukhtaran Bibi kan vrij reizen. Maar omdat haar moeder ziek was, kon ze niet vertrekken. Nu blijft ze in Pakistan omdat haar zaak voorkomt, zegt een woordvoerder. Nuzhat Ahmad van ANAA lacht de excuses van de ambassadeur weg: Wij hebben haar moeder gecontacteerd en ze was kerngezond. De waarheid is dat de Pakistaanse autoriteiten haar visum geweigerd hebben. Haar paspoort werd in beslag genomen.

ANAA, maar ook Human Rights First, Women in Islam en Amnesty International eisen dat de verkrachters veroordeeld worden. Het hooggerechtshof moet een sterk signaal geven tegen groepsverkrachtingen, vinden ze. In Pakistan vindt gemiddeld om de twee uur een verkrachting plaats en in 2004 werden een duizendtal zogenaamde eremoorden gemeld. Op het platteland komt het nog vaak voor dat vrouwen gedood worden door iemand uit hun familie als ze schande in de familie hebben gebracht, bijvoorbeeld door overspel.

Het is tijd dat de Pakistaanse regering stelling neemt tegen deze praktijken, vindt Amna Buttar van ANAA. President Musharraf belijdt aan de ene kant lippendienst aan vrouwenrechten, maar aan de andere kant noemt hij vrouwenrechtengroepen ‘verwesterde splintergroepen’ die ‘even slecht zijn als islamitische extremisten’.

Het gaat niet om een aanval op de Islam, verzekeren de Amerikaanse mensenrechtengroepen. Het geweld tegen te vrouwen heeft niks met religie te maken maar alles met mannelijk chauvinisme, zegt Ghazi Khankaneen mensenrechtenactivist in New York. De Islam leert aan dat je vrouwen moet respecteren en eren.

Dat wordt ook in de praktijk omgezet door Pakistaanse moslims, meent Khankaneen. Het was een lokale imam die Mukhtaran Bibi aanzette om haar zaak in de openbaarheid te brengen. (ADR)



http://en.wikipedia.org/wiki/Mukhtaran_Bibi

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.