Pakistan wil zelf onbemande vliegtuigen besturen

Pakistan is niet langer bereid om oogluikend Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen toe te staan op haar grondgebied. Het land wil de aanvallen niet verbieden, maar wil ze zelf uitvoeren.
Bij een bezoek aan Pakistan dinsdag kregen twee Amerikaanse toponderhandelaars, de speciale gezant Richard Holbrooke en de voorzitter van de Chef-staf Admiraal Mike Mullen, te horen dat Pakistan de aanvallen voortaan liever zelf wil uitvoeren. In een interview met de Britse krant The Independent herhaalde de Pakistaanse president Asif Ali Zardari die vraag: “Ik kan niet akkoord gaan met schendingen van onze soevereiniteit, ook niet als het om vrienden of bondgenoten gaat”, zei hij. “We zouden liever hebben dat de Verenigde Staten hun inlichtingen met ons delen en ons voorzien van de wapens, raketten en onbemande vliegtuigen zodat we het probleem zelf kunnen oplossen. De huidige aanvallen zijn contraproductief.”
Pakistan heeft volgens de president meer dan voldoende bewezen dat het bereid is om belangrijke doelwitten uit te schakelen, en dat het land blij zou zijn met de inlichtingen en de technologie om daarin te slagen. “President Obama heeft ooit gezegd dat hij bereid zou zijn actie te ondernemen als wij daartoe niet in staat waren of dat niet wilden”, zei Zardari. “Wel, we willen in elk geval, en met internationale steun zullen we nog beter in staat zijn.”
Intussen gaan de aanvallen onverminderd door. Een onbemand vliegtuig vuurde vandaag nog twee raketten af op een voertuig in de stad Gangi Khel. Daarbij kwamen vier verdachte militanten om. Het gaat al om de veertiende aanval in Pakistan in 2009 alleen al.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.