Paraguay zet leger in tegen rebellen

Na het uitroepen van de noodtoestand heeft de Paraguayaanse president Fernando Lugo militairen en extra politieagenten naar het noorden van het land gestuurd,. De extra manschappen moeten de strijd aangaan met de rebellenbeweging Paraguayaans Volksleger (EPP).
Ruim drieduizend militairen en driehonderd politieagenten zijn naar de noordelijke provincies Concepción, San Pedro, Amambay, Presidente Hayes en Alto Paraguay gestuurd. Afgelopen zondag had Lugo de noodtoestand afgekondigd in de vijf provincies, de regio waar het EPP actief is. De ongeveer honderd EPP-leden opereren in afgelegen bosgebieden waar geen politie is en gebruiken hoogwaardige technische apparatuur. De noodmaatregelen zijn veroordeeld door maatschappelijke organisaties en de oppositie toonde zich terughoudend.

Ontvoering



Het leger en de politie hebben tot nu toe nog geen groot offensief gevoerd. Wel zijn ze aanwezig in de steden Arroyito, Belén, Paso Barreto en Puentesiño in the provincie Concepción, waar de laatste EPP-aanval plaatsvond.

Lugo ging over tot de noodmaatregelen nadat een politieagent en drie burgers vermoord werden in Arroyito. Zij deden onderzoek naar veediefstal en werden vermoord nadat ze een rebellenkamp hadden ontdekt.
 
Het EPP trok in 2004 de aandacht nadat het de verantwoordelijkheid claimde voor de ontvoering van Cecilia Cubas, de dochter van de voormalige president Raúl Cubas (1998-1999). Cecilia overleefde de ontvoering niet. Haar lichaam werd in februari 2005 gevonden.

In die tijd werd Paraguay bestuurd door Nicanor Duarte (2003-2008) van de Colorado Partij. Deze partij domineerde de Paraguayaanse politiek vrijwel de hele twintigste eeuw en voert nu de rechtse oppositie aan die een meerderheid heeft in het Congres.

Sinds 2006 schreef de regering een aantal misdaden in de noordelijke regio toe aan de EPP. Verschillende EPP-rebellen zitten momenteel vast op beschuldiging van ontvoering.

Crimineel gedrag



Zodra de operatie in het noorden deze week in gang werd gezet, laaide het politiek debat over de kwestie op. Vice-president Federico Franco verklaarde dat het werkelijke doel van de operatie niet het elimineren van de EPP zou zijn.

Lugo, een voormalige rooms-katholieke bisschop, is sinds augustus 2008 aan het bewind en botste sinds die tijd geregeld met Franco. Hij ontkent de beschuldigingen van Franco en stelt dat het sturen van de troepen daar een bewijs van is. Lugo kreeg in het verleden bijnaam ‘bisschop van de armen’, vanwege zijn werk onder de arme bevolking.

In een persbericht wees de Paraguayaanse Coördinatiegroep voor de Mensenrechten (Codehupy) op het feit dat Paraguay niet verwikkeld is in een internationaal gewapend conflict en dat er ook geen sprake is van een situatie waarin overheidsinstellingen in de vijf provincies gevaar lopen.

In de huidige situatie gaat het om “crimineel gedrag” dat via het reguliere juridische systeem moet worden bestreden, stelt de mensenrechtenorganisatie. Volgens Codehupy worden de problemen in het noorden veroorzaak door een “gewapende groep van ongeveer tien individuen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.