Pensioenhervorming neemt eerste horde

Het Braziliaanse lagerhuis heeft met een ruime meerderheid van 358 tegen 126 stemmen een grondswetsherziening goedgekeurd die snoeit in het royale pensioenstelsel voor ambtenaren. Voor president Luíz Inacio da Silva en zijn Arbeiderspartij PT zijn de zorgen daarmee nog niet van de baan. Er wachten nog een tweede stemronde en nog twee stemrondes in de senaat. Het verzet van ambtenaren en rechters blijft ongebroken. Economen vrezen dat het uiteindelijke compromis te zwak zal zijn om een heropleving brengen.


De parlementsleden van Lula’s PT lieten de stemming woensdag vroeger dan gepland doorgaan, om de druk te vermijden van een ambtenarenbetoging voor het parlementsgebouw in Brasilia. Volgens de politie kwamen 50.000 mensen opdagen. Vier mensen raakten gewond door glasscherven toen ze zich met geweld toegang wilden verschaffen tot het gebouw.

Met de pensioenhervorming wil de Braziliaanse regering iets doen aan het overheidstekort. Het gat in de sociale zekerheid is opgelopen tot 56 miljard real (16 miljard euro). 70 procent daarvan komt op rekening van de 3,2 miljoen gepensioneerde ambtenaren. Die krijgen een pensioen dat gelijkwaardig is met hun laatste loon en mee stijgt gaat met de loonsverhogingen van hun oud-collega’s. Onder het nieuwe systeem geldt dit voorkeursregime enkel voor vrouwen die met 55 en mannen die met 60 op pensioen gaan, nadat ze minstens 20 jaar in overheidsdienst hebben gewerkt. De huidige leeftijdsgrenzen zijn 48 en 53 jaar.

Het verzet tegen de pensioenshervorming wordt onder meer georganiseerd door rechters en magistraten, die een stuk van hun loon en pensioen zullen moeten inleveren. Op 8 juli was er een staking de publieke sector. Het gerecht gebruikt zijn invloed in het parlement om de maatregelen zoveel mogelijk af te zwakken. De grondswetsherziening moet nog twee keer worden goedgekeurd in de senaat en nog een keer in het lagerhuis. Parlementsleden en senatoren hebben 13 amendementen klaarliggen, die mogelijk nog voor vertraging kunnen zorgen. Niemand verwacht een definitief resultaat voor oktober.

De Braziliaanse zakengemeenschap had de wet liever in zijn oorspronkelijke vorm zien worden goedgekeurd. Volgens de specialisten is het huidige hervormingspakket te zwak en moet het werk in de volgende tien jaar worden vervolledigd om de economie er bovenop te helpen. De Braziliaanse real
verloor het voorbij jaar bijna drie procent van zijn waarde. Brazilië zag ook zijn kredietwaardigheidsscore verslechteren, waardoor het nu minder voordeling kan lenen. Bovendien lokt de aantrekkende economie in de Verenigde Staten buitenlandse investeerders weg van de Braziliaanse markt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.