Plannen wereldwijd waarschuwingssysteem tsunami's nemen vorm aan

Zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten hebben plannen voor een wereldwijd waarschuwingssysteem dat de gevolgen van tsunami’s en soortgelijke natuurrampen moet inperken. De kost daarvan valt mee, maar er is wel veel tijd nodig om een nieuw systeem te doen werken.





De Unesco, de wetenschapsorganisatie van de VN, zal deze week nog een mondiale strategie voorleggen voor het opzetten van een waarschuwingssysteem voor tsunami’s. Dat gebeurt op de VN-conferentie over de Kleine Eilandstaten die momenteel bezig is op Mauritius. Alleen in de Stille Oceaan is momenteel een early warning-systeem actief dat de kuststaten waarschuwt voor tsunami’s. Naar schatting 85 procent van de verschrikkelijke vloedgolven die veroorzaakt worden door zeebevingen, doen zich in die wereldzee voor. Maar intussen weten we dat de tsunami-dreiging ook voor de Indische Oceaan geldt. Volgens Koichiro Matsuura, de directeur-generaal van de Unesco, behoren ook de Middellandse Zee en de Cariben tot de risicogebieden.

De Unesco zal waarschijnlijk de hulp inroepen van andere VN-instellingen als de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en kan naar verwachting ook rekenen op de steun van verscheidene landen. Duitsland heeft al aangekondigd dat het een leidende rol wil spelen bij de uitwerking van een internationaal waarschuwingssysteem.

Technisch gezien is het opzetten van een wereldwijd waarschuwingssysteem eenvoudig en niet overdreven duur, zegt de WMO. Maar het zal wel nog jaren duren voor het systeem goed werkt. Volgens WMO-secretaris-generaal Michel Jarraud is de klus niet geklaard met snelle waarschuwingen. Landen moeten hun bevolking en de ordediensten voorlichten en opleiden en voor de nodige infrastructuur zorgen om de kustbevolking in staat te stellen tijdig weg te komen en beschutting te zoeken.

Vrijdag zullen de deelnemers aan de kleine-eilandenconferentie op Mauritius waarschijnlijk hun “politieke” steun uitspreken voor een wereldwijd systeem, waarvan de details dan besproken kunnen worden op de Wereldconferentie over de Minimalisering van Rampen die op 18 januari begint in Kobe. De Verenigde Staten tekenen op dit moment de grote lijnen uit van een eigen wereldwijd waarschuwingssysteem dat zij willen voorstellen in Kobe.

De VS spelen de hoofdrol in het International Centre for Early Warning and Disaster Reduction and Preparedness in Hawaii, het waarschuwingssysteem voor de Stille Oceaan. Dr. Laura Cong, de directeur van het centrum, geeft een idee van de kosten van de uitbreiding van het systeem over de andere wereldzeeën. Een apparaat dat afwijkingen in de getijden registreert, kost ongeveer 15.000 euro; aan gesofistikeerde boeien die op volle zee gegevens verzamelen en doorzenden, hangt een prijskaartje van 190.000 euro. Voor de Indische Oceaan zouden telkens ongeveer 50 stuks van die twee soorten apparaten nodig zijn. “Ons systeem werkt in de Stille Oceaan, en we kunnen het voortouw nemen bij initiatieven om het systeem naar andere oceanen en ook naar de Cariben en de Middellandse Zee uit te breiden”, zegt Cong. Volgens haar kunnen nieuwe apparaten perfect verbonden worden met het bestaande systeem voor de Stille Oceaan.

Ook arme landen doen er goed aan te investeren in dergelijke systemen. Elke dollar die uitgegeven wordt aan bescherming, spaart zeven dollar die moet uitgegeven worden aan eventuele noodhulp”, zegt Jarraud. Bangladesh, een straatarm land dat geregeld getroffen wordt door overstromingen, heeft een systeem op poten gezet dat het verlies aan mensenlevens daarbij binnen de perken houdt. De maatregelen werden uitgewerkt nadat een tropische storm er in 1970 300.000 slachtoffers maakte. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.