PLOT.form zamelt innovatief donaties in

Corruptie, weinig tot geen transparantie en een gebrek aan betrokkenheid zorgen voor grote terughoudendheid bij jonge donoren als het gaat om het geven van geld aan ontwikkelingswerk. De initiatiefnemers van PLOT.form hopen dit met hun interactieve website te veranderen.

De website van PLOT.form vzw (www.plotform.eu) is bedacht door Karolien Claes, Freya Candel en Saskia Aelen nadat ze een jaar lang voor een kleine ngo in Tanzania werkten. De drie jonge architecten wilden af van de veelgehoorde kritiek met betrekking tot donaties voor ontwikkelingsprojecten.

Zelf meedoen

Een van de ideeën die het drietal bedacht om meer donaties aan te trekken onder jonge mensen is het vergroten van de betrokkenheid van de donateurs. Dit proberen de architecten te doen door hun site interactief te maken. Bezoekers en toekomstige donateurs kunnen online meebouwen en ontwerpen aan een huis voor straatkinderen in Tanzania.

Uit studies blijkt dat vooral de jong werkenden van vandaag minder geld spenderen aan liefdadigheid, terwijl andere cijfers net aantonen dat deze generatie zeer begaan is met sociaal-maatschappelijke onderwerpen.

Straatkinderen Tanzania

Voor dit eerste project van PLOT.form werken de initiatiefnemers samen met Amani Children’s home. Deze Tanzaniaanse ngo vangt straatkinderen op en zorgt waar mogelijk voor een hereniging met de familie. Samen met de lokale gemeenschap ontwierp PLOT.form een verzameling eenvoudige huizen waar de oudere straatkinderen begeleid kunnen wonen totdat zij gereed zijn op eigen benen te staan.

Het ontwerp van deze huizen kan online bezocht worden. De website is namelijk een simulatie van de werkelijke situatie in Tanzania. In ruil voor een donatie kan de internetsurfer mee ontwerpen aan de huizen.

Amerikaans geld

Saskia Aelen vertelt dat de site nog niet helemaal is afgewerkt. ‘Aan het einde van deze week hopen we de site helemaal op orde te hebben. Dan kunnen de bezoekers ook zien wie er gedoneerd hebben. De donaties lopen uiteen van vijf dollar tot 250 dollar. Een Amerikaanse vrouw heeft momenteel de hoogste donatie op haar naam staan. We weten echter niet waarom ze dat geld heeft gedoneerd. Daar hebben we geen zicht op.’

De jonge architect legt uit dat er nog niet begonnen wordt aan de bouw van het huizencomplex. ‘Hoewel donateurs kunnen kiezen tussen verschillende kleuren, bouwmaterialen en structuren blijven de grondstoffen hetzelfde. Wachten op speciale grondstoffen is dus niet nodig. Wel wachten we totdat de benodigde bedragen binnen zijn. We gaan uit van een derde van het totaalbedrag. Dat komt neer op 30.000 euro. Als we dit bedrag hebben, beginnen we met de bouw.’

Internationaal

Aelen vervolgt met de internationale aspiraties van PLOT.form: ‘De website heeft tot nu toe 1583 bezoekers getrokken uit onder andere België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. We zijn echter nog niet begonnen aan de marketingcampagne. In eigen land zullen we folders en flyers verspreiden. Daarbuiten gaan we in zee met partnerorganisaties. We hopen via die weg op internationale bekendheid.’

Toekomst

De jonge Aelen ziet een stap naar het buitenland als een reële optie. ‘De site is een test. Na de evaluatie kijken we waar we aan moeten verbeteren. Daarna willen we het introduceren bij verschillende organisaties die op deze manier hun donaties binnen willen halen.

Het project staat nu in het teken van de bouw van vier paviljoenen en een keuken in Tanzania, maar dat betekent niet dat we alleen daar projecten doen. Het is toeval dat we daar nu de contacten en plannen hebben. Bij het volgende project is het goed mogelijk dat we uitwijken naar een ander gebied.’

PLOT.form vzw werd opgericht in oktober 2010 en won in mei 2011 de Europese prijs Pefondes “Voor de tewerkstelling van jongeren in de sociale economie”. De vzw wordt ook ondersteund door de Koning Boudewijn Stichting en Provincie Vlaams-Brabant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.