Plukwet maakt Serviërs duidelijk dat misdaad niet loont

Voor het gerechtshof in Belgrado staat al dagen een lange rij dure terreinwagens ostentatief geparkeerd. De auto’s zijn het eerste zichtbare resultaat van een plukwet die vorig jaar werd goedgekeurd. Door misdaad verkregen rijkdommen mogen in beslag worden genomen en weggeschonken aan maatschappelijke instellingen.
De Servische Wet op Inbeslagname en Confiscatie van Inkomsten uit Misdaad kwam 10 maanden geleden tot stand na nauwe samenwerking met Italië, dat de laatste jaren zelf ook miljoenen euro’s aan maffiabezit in beslag heeft genomen. Het gaat hierbij vooral om villa’s en dure auto’s, meestal bij elkaar verdiend met drugshandel.
Het afgelopen jaar is in Servië al van 208 personen eigendom ter waarde van miljoenen euro’s in beslag genomen, zegt de openbare aanklager voor georganiseerde misdaad, Miljko Radisavljevic. “Het zijn vooral gebouwen, maar voor de publieke aandacht zijn de auto’s minstens zo belangrijk.”

Genoeg


“Drugshandelaren verdienen in één nacht net zo veel als een mijnwerker in zijn hele leven”, zegt minister van Justitie Snezana Malovic. “Het is nu genoeg geweest.” Ze laat journalisten een video zien over de inbeslagname van een kluis met meer dan een half miljoen euro aan bankbiljetten. “Daar kun je een tehuis voor autistische of gehandicapte kinderen in Belgrado jaren op laten draaien. Volgens de wet moet het geld voor dat soort doeleinden worden gebruikt.”
“Ook de huizen, appartementen en bedrijfspanden zullen worden omgebouwd tot peuterscholen of tehuizen”, aldus Radisavljevic.
Publieke belangstelling was er afgelopen jaar vooral voor de confiscatie van het penthouse van Milorad Ulemek Legija, het brein achter de moord op de hervormingsgezinde premier Zoran Djindjic in 2003. Ulemek kreeg veertig jaar cel. De voormalige agent van de geheime politie kon niet aantonen hoe hij met zijn bescheiden salaris een huis van een half miljoen euro had kunnen betalen. Het werd in beslag genomen, evenals een enorme bouwplaats van hem en zijn criminele partners in een voorstad van Belgrado. Waarde: zes miljoen euro.
De georganiseerde misdaad in de voormalige deelstaten van Joegoslavië is grensoverschrijdend en vormt een groot obstakel voor de landen om toe te treden tot de Europese Unie. Eind deze maand treedt een uitleveringsverdrag in werking tussen Bosnië, Servië en Kroatië. Dat was eerder niet mogelijk vanwege het wantrouwen tussen de regeringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.